|
30 dni nocy(czyli wampiry na kole podbiegunowym:D)
|
|
18-12-2007, 06:09 PM
|
|||
|
|||
|
30 dni nocy(czyli wampiry na kole podbiegunowym:D)
Kiedy uslyszalem o tym filmie to zabardzo mnie nie zainteresowal. Poprostu nastepny film o wampirach. Ale niedawno moj kumpel polecil mi go slowami ze to palaczenie The Thing z filmem Od zmierzchu do switu. Zaintrygowalo mnie to wiec postanowilem go obejzec.
I stwierdzam ze to jeden z najlepszych filmow o wampirach jaki widzialem. Swietny klimat, odciete od swiata miasteczko gdzies w poblizu kola podbiegunowego gdzie na miesiac spowite jest w ciemnosciach. Naprawde trzeba pochwalic swietne zdjecia. Na plus filmowi wychodzi wyglad wampirow, wygladaja jak prawdziwi drapiezcy, swietna charakteryzacja, no i ciekawa rzecz z tym jezykiem wampirow. Musze tez pochwalic ze Josh Hartnett wypadl w filmie przekonujaco i co najmniej poprawnie :) Ogolnie bardzo dobry klimatyczny horror z lejaca sie hektolitrami krwia i tez lecacymi coraz bluzgami. Cos dla Mentala:P Jak ktos jeszcze nie widzial: Terminator | Aliens | The Abyss | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar Directed by James "THE KING" Cameron |
|||
|
19-12-2007, 08:32 PM
|
|||
|
|||
|
takze widzialem ten film i potwierdzam praktycznie kazde slowo Danus(a)1986..
duzo nie dodam od siebie bo mi sie nie chce ;P jednak koncowe wrazenie moge rzucic : ogladalo sie to przyjemnie bez wiekszych przynuzen ; inna rasa/klan wampirow niz te dystyngowane od hrabiego - rzeznia po prostu - podobaly mi sie ujecia z gory na miasteczko - niemalze postapokaliptyczne ; daje podobnie jak kolega mocna osemke.. |
|||
|
19-12-2007, 09:57 PM
|
|||
|
|||
|
Mocna rzecz: w jednej ze scen wampir wcina żywego dzieciaka przed kamerą. Jest brutalnie i krwawo, a w powietrzu latają fucki i flaki. Właściwie Danus napisał wszystko to co chciałem opowiedziec. Wampiry sa cholernie drapieżne, zdeformowane twarze, wykrzywione zęby, pradawny jezyk i program zero tolerancji. Niektóre sceny są rzeczywiście niezapomniane no i napięcie na bardzo przyzwoitym poziomie. Zakończenie zrobiłbym mniej komiksowe ale nie jest źle. Najlepiej obejrzeć w zimową noc :twisted:
get ready for suprise... |
|||
|
19-12-2007, 10:31 PM
|
|||
|
|||
Dr_Bakier napisał(a):Zakończenie zrobiłbym mniej komiksowe ale nie jest źle. dziwna sprawa. po pierwsze, film na podstawie komiksu, a po drugie dlaczego 'komiksowe" to synonim czegoś słabego, słabszego, niedoskonałego? 8) Celuloidowi Fetyszyści: Seks, perwersja, krew |
|||
|
19-12-2007, 11:31 PM
|
|||
|
|||
|
SPOILER!!! SPOILER!!!
Koncowa scena na tle wschodzacego slonca jest poprostu swietna. No i ta smierc Ebena troche smutne to bylo. Chociaz jego zachowanie bylo troche niezrozumiale bo po co sobie wsztrzykiwal krew jak do wschodu slonca pozostalo pare godzin. Mogl przeciez przeczekac wampiry. A tak umarl :? Uprzejmnie dziękuję za zdradzenie zakończenia. Nic tylko powinszować dowcipu... EEE glupio mi teraz. Nie pomyslalem. Przepraszam. mam nadzieje ze nie wszyscy przeczytali Terminator | Aliens | The Abyss | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar Directed by James "THE KING" Cameron |
|||
|
19-12-2007, 11:31 PM
|
|||
|
|||
|
desjudi wg mnie czepiasz sie z nudow jak CBA do Sawickiej ..
po pierwsze ja zrozumialem Bakiera bez problemu - moglbym odpowiedziec za niego dlaczego "komiksowe" ale tu trza spojlerowac a tego nie lubiem.. EDIT Danus juz mnie wyreczyl w popsuciu wam obejrzenia filmu pierwszy raz :P EDIT 2 do Danusa SPOJLERjak to nie zrozumiale? czlowieku jak juz spojlerujesz to ogladaj film chociaz uwaznie - chcial uratowac ta laske spod plonacego samochodu - byla w otoczeniu calej hordy wampirow - to sie nazywa bohaterstwo (ech moze dlatego ciezko to zrozumiec, ze ktos poswieca sie dla ratowania kogos) aczkolwiek uzylbym slowa "naciagane" gwoli scislosci ale "nie jest zle", wlasciwie jest wyjatkowo dobrze |
|||
|
19-12-2007, 11:38 PM
|
|||
|
|||
|
Dzięki za nieostrzeżenie przed spoilerem :evil:
Najlepsze plakaty 2011 Najgorsze plakaty 2011 |
|||
|
20-12-2007, 06:52 AM
|
|||
|
|||
|
SPOJLER
Cały film jest kolejnym dowodem na to że warto przenosić komiksy na ekran, ale zakończenie, a konkretnie walka przywódców obu grup, troche nie pasuje mi do całości. Wiem, wszystko uzasadnione scenariuszem, Eben rzeczywiście nie miał innego wyjścia. Troche dziwi mnie tylko dlaczego gdy Eben wykończył Marlowa, reszta po prostu nie rzuciła się na niego, przez cały film byli pozbawionymi honoru potworami. get ready for suprise... |
|||
|
20-12-2007, 12:52 PM
|
|||
|
|||
|
SPOILER
Moze po zabiciu przywodcy najzwyczajniej sie go bali. Skoro zalatwil najwiekszego kozaka wsrod nich Terminator | Aliens | The Abyss | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar Directed by James "THE KING" Cameron |
|||
|
20-12-2007, 06:02 PM
|
|||
|
|||
|
Hm przyznam się że to jeden z najbardziej krwistych horrorów jakie widziałem dosłownie :) ( w sensie że jest to ukazane w nie wymuszony sposób). Klimacik na początku jest na 10 . Środek miejscami kuleje ale aura izolacji śnieg i niekończące sie ciemno rekompensują te minusy. Drażni mnie tylko jeden element który do końca nie był w filmie wyjaśniany. Mianowicie nie było tak do końca wytłumaczone skąd te wampiaki pochodzą, jest tylko kilka elementów z których można sie nieco domyśleć ale to zdecydowanie za mało :P. No chyba że się starzeję i tego nie wyłapałem :P
Ogólnie jeśli komuś podobały sie Wampiry Carpentera i lubi tego rodzaju gore to film jak najbardziej godny polecenia 7/10 Best of 2009: 1. The Road 2. Watchmen 3. Hurt Locker 4. International 5. Harry Brown 6. Public Enemies |
|||
|
20-12-2007, 06:48 PM
|
|||
|
|||
massolasso napisał(a):desjudi wg mnie czepiasz sie z nudow jak CBA do Sawickiej .. chwilami zgryźliwy jestem, ale nie taka jest moja intencja w tym przypadku 8) po prostu dziwie się, że przymiotnik "komiksowy" jest nacechowany pejoratywnie, że "komiksowy" budzi skojarzenia z czymś niedostetecznie dobrym, dojrzałym, inteligentnym itp. zresztą, łoteewaa, ide po serek wiejski. Celuloidowi Fetyszyści: Seks, perwersja, krew |
|||
|
22-12-2007, 09:59 PM
|
|||
|
|||
|
Odnosnie wampirow chcialbym powiedziec ze sa to najlepiej ukazane wampiry w histori kina. Swietna charakteryzacja, wyglad zebow, wyraz twarzy prawdziwego drapiezcy, ten ich jezyk. Tak wlasnie powinny wygladac wampiry bo ja nie lykam tego calego pedalsko- arystokratycznego pochodzenia wampirow z Underworlda lub Wywiadu.
Terminator | Aliens | The Abyss | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar Directed by James "THE KING" Cameron |
|||
|
23-12-2007, 09:00 PM
|
|||
|
|||
|
Wiec tak-ogólnie film bardzo fajny mimo ze nie przepadam za horrorami,dobra fabuła i świetna charakteryzacja postaci.Wg mnie najlepszy film o wampirach ostatnich lat.
|
|||
|
25-12-2007, 09:12 AM
|
|||
|
|||
|
Obejrzałem już 3 razy i jest coraz lepszy. Przeczytałem też pierwowzór i jest to chyba jedna z najlepszych komiksowych adaptacji ostatnich lat. Z kart komiksu wzięto wszystkie dobre wątki ale nie próbowano na siłę ich wciskać (nie ma scen w Nowym Orleanie, wampiry mają normalne uszy).
I pseudociekawostka. Przywódca wampirów tylko raz odzywa się po angielsku, mówi wtedy: "No God" . genialne :D get ready for suprise... |
|||
|
25-12-2007, 09:51 AM
|
|||
|
|||
|
Do kina za późno, na DVD za wcześnie, w necie same screenery, szkoda bo zrobiliście mi smaka :)
|
|||
|
30-01-2008, 01:13 PM
|
|||
|
|||
|
W swojej klasie naprawdę bardzo dobry film. Zdjęcia i Muzyka są niesamowicie zgrane z klimatem całości. Pierwszy kadr (ujęcie twarzy kolesia w kudłatej kurtce) i wiadomo, że pod względem wizualnym mamy do czynienia ze smakołykiem. Cały prolog jest fantastyczny z kapitalną, psychedeliczną muzyką. Dobrze się też sprawdzają późniejsze sceny prezentujące ostatnie godziny przed nocą polarną - w telegraficznym skrócie, ale jednak w naturalny sposób poznajemy poszczególnych bohaterów.
No, a później się zaczyna. Mocnych scen nie brakuje. Cieszy też fakt, że twórcy wykorzystali szansę jaką daje im historia i stworzyli kilka sytuacji tzw. "trudnych wyborów". Nie jest to odkrycie Ameryki, ale dodaje realizmu i zwiększa siłę oddziaływania całości. Kapitalne facjaty krwiożerców - dawno nie widziałem czegoś tak przekonywująco strasznego, a jednocześnie kompletnie nieprzekombinowanego. Można wręcz powiedzieć, że podręcono jedynie rysy twarzy w stronę bardziej agresywnych i lekko (doprawdy lekko) nieludzkich - ale nic poza tym. Efekt znów jest naturalny i dzięki temu działa. MAŁY SPOJLER Troszkę słabszy jest środek, gdzie wykorzystano oklepane schematy tego typu historii (np. dziadek, który nagle wstaje i wychodzi z kryjówki, bo on nie będzie siedział na dupie). No ale horror rządzi się takimi prawami i odrobina głupot musi napędzać spiralę zagrożenia. KONIEC SPOJLERA Ogólna ocena mimo to wysoka. Dobrze przemyślany film i - co najważniejsze - każdy człowiek z ekipy dobrze załapał zamierzenia całej koncepcji od strony artystycznej. Dlatego film przekonuje... wszystko po prostu trzyma się kupy. [/b] I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott |
|||
|
31-01-2008, 02:04 AM
|
|||
|
|||
|
filmik ujdzie. w pewnym momencie zwątpiłem - wydawało mi się, że oglądam kolejny sequel 28 dni później...
co mnie wkurzało? charakterystyczna maniera młodzieżowego kina, polegająca na szatkowaniu materiału na drobne fragmenty celem zamaskowania okropieństw i ohydy postponowanych ciał. niby mamy kategorie R, ale co mi z tego, skoro w kulminacyjnych momentach kamera się trzęsie, jakby prowadzona rękami epileptyka, a obraz beznadziejnie przyspiesza. w ogóle ostatnio zauważyłem, że twórcy młodzieżowych filmów (Hitman) uszczuplają ilość klatek na sekundę, żeby przyśpieszyć akcje - żenada. czy nikt już dzisiaj nie potrafi normalnie kręcić horrorów? czy naprawdę do wyboru są tylko dwie opcje: zwalniamy (bullet tajm, slo-mo-nie-wiadomo) albo zapierdalamy? nie podobał mi sie wygląd maszkaronów. z miejsca przypomniał mi o komiksowym rodowodzie całego przedsięwzięcia: wszystko zbyt poprawne, żadnego odchylenia od normy, żadnego zwyrodnienia, które uczyniłoby bestiariusz nieprzyjemnym w odbiorze. czarne oczka, ostre ząbki, głupie miny, skakanie po dachach, ostentacyjne wyżeranie mięsa z szyi. dziecinada - jestem już za stary na takie bzdety. co mi sie podobało? scena odrąbania głowy dziewczynce. zastanawiałem sie, kiedy w końcu jakieś dziecko wyskoczy zza winkla. przecież miasteczko było pełne od bachorów. kiedy juz pogodziłem się z faktem, że ze strachu przed naruszeniem niepisanego prawa reżyser nie zmasakruje bachora, zostalem mile zaskoczony. co prawda, elementy poprzedzające incydent - teksty dziewczynki o zabawie, jej głos, sposób filmowania - wszystko o kant dupy rozbić, niemniej na plus zaliczam sam fakt przekroczenia przez twórców granicy. gdybym miał ocenić, dałbym góra 5-6/10. za kilka fajnych scen (zmasakrowanie dziecka), fajny klimacik na początku i takie tam duperele. wzorcowe przeciętniactwo. czy polecam? tak, polecam. w zalewie gównianych horrorów ten tutaj wyrasta ponad zwały łajna. aha, końcówka głupia jak but. Austrian School of Economics, libertarian political philosophy, state violence, guns, drug prohibition, anti-copyrights & more |
|||
|
01-02-2008, 03:40 PM
|
|||
|
|||
Mental napisał(a):gdybym miał ocenić, dałbym góra 5-6/10. za kilka fajnych scen (zmasakrowanie dziecka), fajny klimacik na początku i takie tam duperele. wzorcowe przeciętniactwo. czy polecam? tak, polecam. w zalewie gównianych horrorów ten tutaj wyrasta ponad zwały łajna. No widzisz :) A tak trudno Ci pojąć, że ktoś może to samo myśleć o American Gangster :lol: I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott |
|||
|
06-02-2008, 06:18 PM
|
|||
|
|||
|
Filmik ukazał się już w wersji DVDRip i muszę przyznać że kolorystyka jest jeszcze lepsza i bardziej klimatyczna niż na tych wczesnych pirackich wersjach. Oczywiście wszystko na plus filmu. Niedługo sie za niego wezmę jeszcze raz.
Best of 2009: 1. The Road 2. Watchmen 3. Hurt Locker 4. International 5. Harry Brown 6. Public Enemies |
|||
|
15-02-2008, 01:04 AM
|
|||
|
|||
|
Rewelacja. No może nie do końca, bo do kilku rzeczy można by się przyczepić, ale to chyba najlepszy film o wampirach jaki widziałem.
Klimat, wygląd wampirów, zdjęcia - miodzio. Zakończenie, czy raczej sam finał może i absurdalny a nawet głupi, ale nie przeszkadza mi. Bardzo mocne 8/10 Najlepsze plakaty 2011 Najgorsze plakaty 2011 |
|||
|
17-02-2008, 10:21 PM
|
|||
|
|||
|
Mocny film z kilkoma naprawde swietnymi ujeciami i dosc ciekawa fabula.
Szkoda, ze montaz pozostawia wiele do zyczenia. Wrobelki cwierkaja, ze dostaniemy za jakis czas wersje rozszerzona, ktora powinna troche naprawic zarowno tempo, jak i logike filmu (np. tekst "Co sie dzieje? Slyszalem strzaly?", kiedy zadnego strzalu jeszcze nie oddano). Ale jestem naprawde pozytywnie zaskoczony. Spodziewalem sie czegos o wiele gorszego, takiego na odwal sie. Podobala mi sie szczegolnie... gra Harnetta, ktorego zwyczajowo nie znosze. Jednak w tym filmie zagral on przerazonego czlowieka zmagajacego sie ze swoimi slabosciami, a nie superbohatera pierwszoplanowego. Szkoda tylko, ze od kiedy szeryf "urasta w sile", ze sie tak wyraze, to jakosc filmu spada o kilka oczek w dol . Cos nie tak jest z ta koncowka, wydaje sie niczym zywcem wyjeta z innego filmu. |
|||
|
17-02-2008, 10:25 PM
|
|||
|
|||
|
Końcówka, a dokładniej decyzja Ebena i to co następuje dalej są wzięte wprost z komiksu, to w ramach ciekawostki. Obejrzałem film drugi raz i zaczęło mi się to podobać. Natomiast sama końcówka, totalnie ostatnia scena jest piękna. Uwielbiam ją. Podobnie jak sam początek, zwłaszcza ujęcie statku.
Jeszcze słówko o wampirach: Danny Huston jako boss wampirów wymiata, niesamowita rola. Najlepsze plakaty 2011 Najgorsze plakaty 2011 |
|||
|
18-02-2008, 08:54 AM
|
|||
|
|||
|
Taak, zrobilem research na wiki i wiem, ze koncowka to zagrywka prosto z komiksu. Nie przeszkadza mi to, ze Eben stawia wszystko na jedna karte i idzie sie bic. Chodzi mi tylko o to, ze cos jest nie tak z ta przedostatnia scena. Byc moze to kwestia montazu.
Ale zgodze sie, ostatnia scena jest przepiekna. Mozna ja porownac z finalem Blade II - tam chodzi o cos podobnego, a jednak jak o wiele gorzej pokazanego, zagranego etc. |
|||
|
18-02-2008, 08:57 AM
|
|||
|
|||
|
A, jeszcze jedno - wyglad wampirow.
Za sam wyglad antagonistow 30 Dni Nocy dostaje ode mnie + 5 punktow sympatii. Ich twarze sa takie... sciagniete? Tak jakby cos ich sciskalo gdzies tam pod nosem, tak wglab czaszki. Dziwna sprawa. Jeszcze dziwniejsza, ze Danny Huston - "boss wampirow" :P - wyglada zgola inaczej od swych pobratymcow. Czy moze to znaczyc, ze jest on jedynym prawdziwym wampirem w tym towarzystwie, a reszta to jego "przemieniency"? Chyba, ze jest to oczywiste, a ja jestem glupi 8) |
|||
|
18-02-2008, 09:45 AM
|
|||
|
|||
|
Nie piszemy postow jeden pod drugim. Masz cos do dodania uzywasz guziczka EDIT.
IF YOU DON'T AGREE WITH ME, YOU CAN FUCK OFF. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

/
/