Odpowiedz 
Awake - gniot czy ... ? (reż. Joby Harold )
10-03-2008, 02:23 PM
10-03-2008 02:23 PM
Awake - gniot czy ... ? (reż. Joby Harold )
Mam do społecznośći filmowej pytanie. Czy ktoś widział film Awake w reżyserii Joby Harold'a ? A jeżeli tak, to jakie Wy odnieślicie wrażenia?

Film jest taką mała perełką wg. mnie. Fabuła niesztampowa a sposób jej przedstawienia dość oryginalny.

Opiszę fabułę moimi słowami, bo opisy z polskich stron jakoś ni jak mają się do rzeczewistości...

Młody spadkobierca frotuny, który zarząda połową miasta ma problemy z sercem i jest mu potrzebna transplantacja. Młody mężczyzna ma romans z osobą, o której jego matka nie wie. Boryka się więc z legendą ojca (po którym odziedziczył fortunę), z problemami zdrowotnymi największego kalibru oraz z matką, która próbuje ustawić mu życie. Trafia na stół operacyjny i zamiast zapaść w śpiączkę jak każdy pacjent, cierpi na tzw. Świadomość Spiączkową, syndrom polegający na całkowitym paraliżu ciała, ale posiada pełną świadomości otoczenia. [Usunięty spoiler]

Tyle odnośnie fabuły. Film jest skonstruowany po części retrospekcyjnie, tak więc możemy odnaleść się w takich samych tytuacjach, ale odkryć ich nowe znaczenie - nie ma wiele tego ale daje naprawde mocne wrażenie ( a'la Inni). Defacto - w połowie filmu wszystko wywraca się 180 stopni.

Jessica Alba, która nie jest gwiazdą wielkiego formatu (już kiedyś napisałem o niej, że ma potencjał aktorski) zagrała tutaj swoją najlepszą w dorobku kreację. Hayden Christiansen podołał roli - ale mi zwyczajnie do niej nie pasował. Za to Terrance Howard - od którego słów film się zaczyna, zagrał rewelacyjnie. Film obejrzałem w ciagu dnia 6 razy... ponieważ ...

no i tutaj można zacisnąć zęby - MUZYKA.

Od pierwszej sekundy, od samego początku muzyka jest wspaniała, zrównoważona i idealnie pasuje do prezentowanego obrazu. Początek (montaż, zdjęcia i własnie muzyka) to naprawdę mini arcydzieło dla mnie. Samuel Sim ( w ogóle wcześniej dla mnie nie znany ), skomponował coś fantastycznego, co można słuchać i w filmie i poza nim.

Całościowo film dostanie ode mnie solidne 8/10. Jest zrealizowany porządnie. Dobrze pocięty i zmontowany. Nie ma dłużyzn i jest to medical thriller (może nie kompletny, ale...). I tylko po seansie zastanowiły mnie dwie rzeczy:
1. Dlaczego to w kinach nie leciało u nas?
2. Film odniósł klapę na zachodzie (zarobił niecałe 14m!!!).

Czy ja mam spaczony gust i to jest gniot jakich mało, czy też amerykanie nie potrafią oglądać dobrego kina?

Tym, którzy nie oglądali polecam Awake.

Ostatnio widziane:
The brave one 7/10
Sex story 5/10
44 minuty 5/10
The Town 9/10
Avengers 7/10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
10-03-2008, 02:37 PM
10-03-2008 02:37 PM
Re: Awake - gniot czy ... ? (reż. Joby Harold )
Martinipl napisał(a):Jessica Alba, która nie jest gwiazdą wielkiego formatu (już kiedyś napisałem o niej, że ma potencjał aktorski) zagrała tutaj swoją najlepszą w dorobku kreację.
Czyli zamiast zła jak zawsze jest po prostu kiepska? 8)

Najlepsze plakaty 2011
Najgorsze plakaty 2011
Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-03-2008, 02:46 PM
10-03-2008 02:46 PM

Gdybym bronił jej urody, powiedziałbym że superrr.. ale nie uroda czyni aktora. Jeżeli widziałeś z nią wiecej niż 2 filmy, wiesz zapewne, że zawsze (ZAWSZE!) ma ten sam słodki wyraz twarzy (zero jakiejś aktorskiej mimiki). Tutaj i przeklina, i wrzeszczy i ukazuje.. no własnie... różne emocje. Czyli znaczna poprawa. Zresztą miała trudną rolę...

(SPOILER!) ma przekonać widza do czegoś konkretnego i z tego zadania wybrneła. Gra tutaj podłą babę rządna pieniędzy (koniec SPOLERA).

Poczytałem kilka opisów tego filmu, i co kolejny to lepsza bzdura - jakby nikt tego filmu nie oglądał. Najbardizej śmieszy użycie nazwiska Sigourney Weaver w obsadzie.... (matkę zagrała zagrała Lena Olin zamiast pani Weaver).

Ostatnio widziane:
The brave one 7/10
Sex story 5/10
44 minuty 5/10
The Town 9/10
Avengers 7/10
10-03-2008, 02:55 PM
10-03-2008 02:55 PM

Martinipl napisał(a):Tutaj i przeklina, i wrzeszczy i ukazuje..
W tym miejscu mnie zainteresowałeś...

Martinipl napisał(a):no własnie... różne emocje.
...a w tym zawiodłeś.

Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie
10-03-2008, 03:00 PM
10-03-2008 03:00 PM

Dobre, Negrin, dobre :)

Swoją drogą o tym filmie słyszałem niezbyt dobre rzeczy, obsada jest odstraszająca, także do tego, żeby obejrzeć ten film ciężko będzie mnie przekonać. Poczekam na opinie innych.

Aktualnie rządzi: ja
10-03-2008, 03:04 PM
10-03-2008 03:04 PM

Ja polecam się zapoznać. Jest w tym filmie coś bardzo dobrego. Nie do końca wszystko gra, potencjału troszkę zmarnowano, ale czasu nie straciłem, wręcz przeciwnie.

EDIT:

Martinipl: posunąłeś się za daleko w swoim opisie fabuły, bo strzeliłeś spoilera i to dużego. Popraw proszę, zanim ktoś Ci urwie głowę za to (sam bym tak zrobił, ale na szczęście oglądałem już).

EDIT 2: sam poprawię...
10-03-2008, 03:11 PM
10-03-2008 03:11 PM

Pamiętam że miałem ten film na dysku. Obejrzałem około 15 minut, i... wyłączyłem bo mnie nie wciągnął. Natomiast teraz zaczynam tego żałować hah :) No, może jeszcze kiedyś będę miał okazję naprawić ten błąd...?
10-03-2008, 05:06 PM
10-03-2008 05:06 PM

Oj, faktycznie to był spoiler w opisie fabuły. Dzieki za interwencję :)

A ja dostałem ten film przez pomyłkę na dysku i nie wiedziałem co to jest gdyby nie bład komputerka, pewnie bym go nie oglądał. Ale płynąca z głośniczków muzyczka zaintrygowałą mnie i włączyłem monitor :)

Negrin - być może Cię zniechęciłem, ale uważam, że jest to jej - jak dotychczas - najlepiej zagrana rola. W końcu wyczynia inne rzeczy od tych znanych wszystkim, dobrych i słodkich min. Jest w filmie scena, w której pani Alba (Samantha) idzie korytarzem. Ujęcie ukazuje jej twarz i cały czas kamera jest przd nią. Od wyjśćia z sali przez jej twarz przewijają się emocje (i te prawdziwe i te kryte) i bez zbędnych ceregieli, udało mi się dostrzec zamysł reżysera co do tej sceny. Jessica Alba nie podołała wyzwaniu tej sceny, ale bynajmniej też nie jest to klapa. Rzekłbym, że wyszło dobrze - co w wypadku tej aktorki jest zaskoczeniem, bo poprostu nie spodziewałem się tylu emocji w jednym ujęciu. Chyba tylko Meryl Streep zrobiłaby to tak, jak należy.

A co pani Jessica ukazuje? Swoje piękne ciało! :)

Ostatnio widziane:
The brave one 7/10
Sex story 5/10
44 minuty 5/10
The Town 9/10
Avengers 7/10
11-03-2008, 07:04 PM
11-03-2008 07:04 PM

Dla mnie totalne zmarnowanie potencjału. Film za długo się rozkręca, gdy osiaga przyzwoity pułap, to nagle się kończy. Zakończenie jest tragiczne. Dochodzi do tego Christensen grający jedną miną (czy jedynym filmem jaki mu sie udal to Shaterred Glass?). Alba jest dziwna, wynika to zapewne ze scenariusza. Nie wyszła tak strasznie, ale nie rozpływałbym się. Tam gdzie miała się ładnie prezentować robi to i tyle. Co ważne - mimo tego nieźle się bawiłem na Awake. Nie jest to imho perła, ale taki przecietniak na wieczór z piwkiem.
13-09-2010, 08:23 PM
13-09-2010 08:23 PM

W ramach odświeżania sobie domowej kolekcji, sięgnąłem po ten film. Przeczytałem także mało ciekawy opis popełniony przeze mnie. Mniejsza o to. Po niemalże dwóch latach śmiało mogę napisać, że to nadal świetny film, a muzyka (motyw przewodni) ciągle chodził mi po głowie, a to dla mnie wiele znaczy. Aktorsko zmieniłem zdanie: Hyden wypadł wyśmienicie w tej roli i pasuje jak ulał, a Alba odwaliła swoją najlepszą (jak dotąd) kreację. Jedyny zarzut, który z perspektywy czasu mogę dodać, to że film jest za krótki - ot, całą intrygę można by śmiało wyciągnąć poza szpital a wątek matki wyjaśnić, a tak wszystko pod koniec jest potraktowane po łebkach. Nie mniej ocena podnosi się o jedno oczko w górę. 9/10

Ostatnio widziane:
The brave one 7/10
Sex story 5/10
44 minuty 5/10
The Town 9/10
Avengers 7/10
26-09-2010, 10:24 PM
26-09-2010 10:24 PM

Dobry film, widziałem z 2, 3 razy jakiś już czas temu (tak się złożyło). Interesujący pomysł na film z ciekawą intrygą w tle. Z tego co pamiętam irytowała mnie chyba Alba, a dokładniej jej postać. Też nie wiem czemu takie filmy nie lecą w naszych kinach, podobny przykład to After Life. Fajnie że powstał temat - film jest wart tego aby o nim usłyszano.
27-09-2010, 12:39 AM
27-09-2010 12:39 AM

Awake to taki typowy film z tych co to warto je obejrzeć, ale jak się tego nie zrobi to tez nic się nie traci. Coś pomiędzy 6 a 7 na 10, za dawno oglądałem. Alba gra bezboleśnie i z tego co pamiętam chyba nawet lepiej od Anakina. Dobra muzyka, ciekawe zwroty akcji, bardzo interesujący motyw świadomości śpiączkowej - to największe plusy.
24-01-2012, 12:33 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2012 12:40 AM przez Gieferg.)
24-01-2012 12:33 AM
RE: Awake - gniot czy ... ? (reż. Joby Harold )
Obejrzałem dzisiaj trochę tak od niechcenia, z polecenia (i pożyczenia) znajomych i choć z początku nastawiony byłem dość sceptycznie, ale okazało się, że filmik jest całkiem w porządku i choć części rozwiązań domyślałem się dość szybko to i tak udało mu się mnie raz czy dwa zaskoczyć (choć głownie dlatego że już nie pamiętałem trailera, gdybym pamiętał to nici z zaskoczenia). Niemniej jednak - raczej jest to jednorazówka.

7/10

Cytat:Od pierwszej sekundy, od samego początku muzyka jest wspaniała

Może i była wspaniała, trudno powiedzieć, zapomniałem jaka była z chwilą zakończenia seansu.
Cytat:1. Dlaczego to w kinach nie leciało u nas?

Nie leciało? To po co puszczali w kinie trailery?

Cytat:2. Film odniósł klapę na zachodzie (zarobił niecałe 14m!!!).
Eee tam klapa, to należy odnieść do budżetu (ponad 8 baniek), poza tym na świecie zarobił 32 mln $.

PS. fajny spoiler w trzecim poście, font mógłby być większy, ale i tak chyba nikomu nie umknie :P

Fantastyka, filmy historyczne i era VHS. Cała reszta wyrywkowo i tylko od czasu do czasu.
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości