|
Chłopaki nie płaczą
|
|
23-11-2011, 11:31 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2011 11:34 AM przez military.)
|
|||
|
|||
|
Chłopaki nie płaczą
Film kultowy, więc chyba zasługuje na swój temat. Przypomniałem go sobie wczoraj, i tak:
- realizacja tak amatorska, że głowa boli. Już w pierwszym ujęciu pierwszej sceny, kiedy kamera przesuwa się z monitora na plener, jebie się jasność i kontrast. W jednej ze scen kamera podjeżdża do aktora i rzuca mu ordynarny cień na pół twarzy. Dźwięk to masakra - czasem potrafi się sam przyciszyć, efektów prawie nie słychać, no ale przynajmniej dialogi są wyraźne. Montaż, zwłaszcza "scen akcji", powoduje płacz i zgrzytanie zębów. - aktorstwo... jak dla mnie ogólnie znośne. Koleś grający Oskara najlepszy z całej ekipy. Zbrojewicz fajny, Stuhr poprawny. Milowicz rewelacyjny - świetna, przezabawna postać. Reszta albo poprawna, albo słaba, albo żenująco słaba. - fabuła... trzyma się kupy. W sumie jest całkiem fajna, niektóre dialogi naprawdę dobre. Gdyby tylko ten film dostał jakiś budżet i kompetentnego reżysera, mógłby być naprawdę świetny. Ogółem: sympatyczne filmidło, choć może przemawia przeze mnie sentyment. Mnie bawiło, choć miałem ochotę gryźć ściany, kiedy z ekranu wylewała się żałosna amatorka. Jeśli chodzi o polskie komedie z tego okresu, Kiler jest miliard razy lepszy, choć równie słabo zrealizowany. Mimo wszystko - seans był całkiem przyjemny. Ale, parafrazując najlepszy tekst z filmu, "przydałoby się trochę polotu i finezji w tym wizualnie smutnym jak pizda filmie". 5/10. Wysoko, bo za realizację daję ocenę ujemną. Copywriter do wynajęcia http://www.facebook.pl/tekstynazlecenie - polub to :) |
|||
|
23-11-2011, 12:08 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2011 12:10 PM przez Gieferg.)
|
|||
|
|||
|
RE: Chłopaki nie płaczą
Pamiętam że oglądałem ten film na jakiejś imprezce, ale w połowie wyszedłem/poszedłem spać, w każdym razie do końca nie dotrwałem. Z części którą widziałem też już niewiele pamiętam, prawdopodobnie dlatego że pamiętać nie było czego. Ostało się jedynie ogólne, bardzo negatywne wrażenie. Polskie kino, nic dodać nic ująć.
Fantastyka, filmy historyczne i era VHS. Cała reszta wyrywkowo i tylko od czasu do czasu. |
|||
|
23-11-2011, 12:32 PM
|
|||
|
|||
|
Wiele powiedzonek z tego filmu i z "Poranku Kojota" weszło na stałe do języka potocznego, a jak się z kumplami schlejemy to jest to pozycja obowiązkowa.
Abstrahując od strony technicznej i aktorstwa te filmy to kopalnia świetnych tekstów, oglądając w grupie znajomych naprawdę można się solidnie pośmiać :) Top 11: Reservoir Dogs, Fight Club, Godfather, Forrest Gump, Seven, Pianist, Platoon, Blade Runner, Raiders of the Lost Ark, Psy, Drive |
|||
|
23-11-2011, 06:29 PM
|
|||
|
|||
(23-11-2011 12:32 PM)Arahan napisał(a): Abstrahując od strony technicznej i aktorstwa te filmy to kopalnia świetnych tekstów, oglądając w grupie znajomych naprawdę można się solidnie pośmiać :) Dokładnie - ten film jest trochę jak Rejs, ogląda się go dla tekstów i zabawnych sytuacji, aniżeli gry świateł i dźwięku. Jak dla mnie to ostatnia dobra polska komedia. Don't play with fire, play with Mefisto... http://www.imdb.com/mymovies/list?l=27018617 |
|||
|
23-11-2011, 06:53 PM
|
|||
|
|||
|
Najlepszy film na imprezę :) Niektóre dialogi rozwalają nawet przy 50 seansie:
Bolec: Nie ma sprawy, ubijemy interes. Fred: Masz pitbulla, który wygląda jak jamnik, gibasz się jak pierdolony rezus, zachwycasz się panem Kunta-Kinte, marnujesz mojemu kumplowi ścieżkę najlepszego proszku, a na koniec puszczasz nam film o facecie w łódce. I ty chcesz, żebyśmy ubili interes?! Grucha: No właśnie. Kim ty w ogóle, do kroćset fur beczek!, jesteś, pajacu? Bolec: Rzeczywiście może nie wszystko wyszło tak, jak należy, ale to da się naprawić. Zaraz przyjdą dziewczyny i ubijemy interes. Fred: Po tym, co tu zobaczyłem, nie wiem, czy chciałbym z tobą ubić muchę w kiblu. Jak dla mnie 9/10 bez względu na to jaki jest poziom realizacyjny. To czysty fun. Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu. |
|||
|
15-12-2011, 01:22 PM
|
|||
|
|||
(23-11-2011 06:29 PM)Mefisto napisał(a): Dokładnie - ten film jest trochę jak Rejs, ogląda się go dla tekstów i zabawnych sytuacji, aniżeli gry świateł i dźwięku. Jak dla mnie to ostatnia dobra polska komedia. Nie powiedziałbym, że ostatnia. Mi podobał się jeszcze testosteron choć to trochę inna bajka. Poranek kojota był udany, bo tam nie było żadnych wygórowanych aspiracji, wręcz przeciwnie obnażał je wyśmiewał. Tandetni gangsterzy udający poważnych mafiozów, przygłupi dyrektor szkoły, który chce być ważny, ludzie z miasta i król sedesów. Rzeczywistość pełna jest tag groteskowych postaci, a banalna komedia wykorzystała to i przerysowała zgodnie z konwencją. Film, o którym trudno zapomnieć. |
|||
|
15-12-2011, 02:19 PM
|
|||
|
|||
(23-11-2011 06:29 PM)Mefisto napisał(a):A jest jakiś polski film, który ogląda się dla świateł i dźwięku? ;)(23-11-2011 12:32 PM)Arahan napisał(a): Abstrahując od strony technicznej i aktorstwa te filmy to kopalnia świetnych tekstów, oglądając w grupie znajomych naprawdę można się solidnie pośmiać :) I was over in Australia and everyone's like "Are you proud to be an American?" And I was like, "Um, I don't know, I didn't have a lot to do with it. You know, my parents fucked there, that's about all."- Bill Hicks |
|||
|
15-12-2011, 04:32 PM
|
|||
|
|||
|
Palimpsest :)
TOP 100 |
|||
|
15-12-2011, 08:00 PM
|
|||
|
|||
|
Dla dźwięku to Dzień Świra.
Mateusz "Craven" Wielgosz http://craven.pl "I walk alone and do no evil, having only a few wishes, just like an elephant in the forest." |
|||
|
15-12-2011, 08:40 PM
|
|||
|
|||
(15-12-2011 01:22 PM)Dobosz65 napisał(a): Nie powiedziałbym, że ostatnia. Mi podobał się jeszcze testosteron choć to trochę inna bajka. akurat nie oglądałem Cytat:Poranek kojota był udany, bo tam nie było żadnych wygórowanych aspiracji, wręcz przeciwnie obnażał je wyśmiewał. Przecież dokładnie to robili już Chłopaki nie płaczą. (15-12-2011 02:19 PM)Crov napisał(a): A jest jakiś polski film, który ogląda się dla świateł i dźwięku? ;) Wyobraź sobie, że jest kilka takich staaaarych produkcji z rewelacyjnymi zdjęciami :) Don't play with fire, play with Mefisto... http://www.imdb.com/mymovies/list?l=27018617 |
|||
|
04-01-2012, 11:30 AM
|
|||
|
|||
|
a czego wy się spodziewacie po polskim filmie komediowym tam są kultowe i niezapomniane teksty, co do realizacji to bym się tak nie czepiał bo ma on już swoje lata.
Jak zwiększyć wydajność pracy magazynu? Wyposaż go w nowoczesne regały paletowe i wózki paletowe |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

/
/