Odpowiedz 
Ciekawe efekty.
06-06-2005, 08:27 PM
06-06-2005 08:27 PM
Ciekawe efekty.
Czasami bez komputera sie nie obejdzie...
Mi się podobały parktycznie wszystkie efekty w Bad Boys 2. Fajnie wyszła scena z kulą przelatującą przez butelki i inne duperele. O dziwo nakręcono prawdziwą kulę i prawdziwe butelki. Jednak dalszy jej lot przez tyłek Marcusa to już efekt komputerowy.
W Shaolin Soccer efekty są świetne. Są odrealnione na maxa ale tym właśnie pasują do reszty filmu.
W Blade'ach podobały mi się efekty śmierci wampirów. Szybko, efektownie czasami dramatycznie ;).
W Forest Gump wszystkie efekty były tak zamaskowane że aż mi się spodobały.
W Bardzo Dzikim Zachodzie pomimo absurdów i innych fabularnych pierdółek tego "lekkiego" pseudo-westernu fajnie zrobiono gościa co "postradał kilka metrów jelit, nogi, narządy rozrodcze, pęcherz moczowy, ale nie poczucie humoru", no i od biedy tego pająka...
Robal z MIB fajnie sie bił z Willem Smithem :D.

Wymieniłem mniej wymieniane w takich sprawach filmy, mam nadzieje, że z wiadomych powodów. A jakie efekty wam się spodobały?
Odpowiedz cytując ten post
06-06-2005, 08:41 PM
06-06-2005 08:41 PM
Re: Ciekawe efekty.
Blade napisał(a):Fajnie wyszła scena z kulą przelatującą przez butelki i inne duperele. O dziwo nakręcono prawdziwą kulę i prawdziwe butelki. Jednak dalszy jej lot przez tyłek Marcusa to już efekt komputerowy.
Obejrzyj teledysk Korna "Freak on the leash". :)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
06-06-2005, 08:45 PM
06-06-2005 08:45 PM

A co jest na tym teledysku?
06-06-2005, 11:08 PM
06-06-2005 11:08 PM

Blade napisał(a):A co jest na tym teledysku?
Lecący pocisk. :)
07-06-2005, 06:22 AM
07-06-2005 06:22 AM

Mnie się zawsze podobał teledysk Offspringa "The kids aren't alright". A z efektów filmowych - zmiana samochodu w inny w Sleepwalkerach. A tak w ogóle to zawsze lubiłem ujęcia, w których kamera przybliża się do twarzy bohatera, a w tle wszystko jakby sunie w drugą stronę. Nie wiem jak jest to robione - chyba przez zoomowanie podczas oddalania kamery - ale efekt bardzo fajny.

Copywriter do wynajęcia
http://www.facebook.pl/tekstynazlecenie - polub to :)
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
07-06-2005, 07:39 AM
07-06-2005 07:39 AM

czyli zbliżenie transfokatora obiektywu z jednoczesnym odjazdem wózka? Doskonały bajer operatorski, spopularyzowany przez "Zawrót głowy" Hitchcocka. Świetnie powtórzył go Spielberg w "Szczękach" i "E.T.". Bawił się w to Żuławski w "Na srebrnym globie".

Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.
07-06-2005, 12:06 PM
07-06-2005 12:06 PM

od siebie dodam, że cholerne trudny

Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/mymovies/list?l=27018617
07-06-2005, 01:47 PM
07-06-2005 01:47 PM

jesteś operatorem, tudzież kamerzystą lub autorem zdjęć? :)

07-06-2005, 02:12 PM
07-06-2005 02:12 PM

Adi napisał(a):jesteś operatorem, tudzież kamerzystą lub autorem zdjęć? :)

nie, ale miałem okazję robić tą sztuczkę kilkakrotnie

07-06-2005, 02:15 PM
07-06-2005 02:15 PM

ja też - najlepiej wychodzi przy sondach ulicznych - kręcę człowieka w tym samym planie, a tło za nim się ścieśnia lub rozszerza, wraz ze zmianą głębi ostrości. Moja TV kablowa nie ma rzecz jasna wózka, więc mogę ten bajer uskuteczniać wyłącznie z łapy :)

07-06-2005, 02:22 PM
07-06-2005 02:22 PM

no ja właśnie z wózka robiłem, co moim zdaniem jest trudniejsze, bo trzeba się ostro zgrać - szczególnie z człowiekiem (bądź ludźmi) którzy tenże wózek pcha :)

30-06-2005, 09:53 PM
30-06-2005 09:53 PM

A mi sie podobala scena wybuchu z poczatku filmu "Kod dostepu". Wiecie ta z kuleczkami od lozysk :) Bo ogolnie film byl sredni :/
01-07-2005, 06:38 AM
01-07-2005 06:38 AM

Świetny efekt mi się przypomniał, może nieszczególnie specjalny, ale na pewno robiący wrażenie. Nie mam pewności czy robiono go na żywo na planie (ale to by było chyba zbyt ryzykowne), czy to jakiś zabieg optyczny... W każdym razie - "Nieuchwytny cel", ujęcie w którym Van Damme robi unik przed strzałą. Wygląda to niesamowicie realistycznie, ale wydaje mi się, że jest zbyt niebezpieczne, by było prawdziwe. Ktoś wie jak to wykonano?

Copywriter do wynajęcia
01-07-2005, 07:05 AM
01-07-2005 07:05 AM

Van Damme w tym filmie robi unik przed kulami kilka razy. Możesz przytoczyć konkretną scenę? :wink:

The Truth Is Out There
01-07-2005, 07:40 AM
01-07-2005 07:40 AM

Ale ja mówię o uniku przed STRZAŁĄ. Z kuszy bodajże. Gdzieś mniej więcej pod koniec to chyba było.

Copywriter do wynajęcia
01-07-2005, 08:49 AM
01-07-2005 08:49 AM

Aha, no był taki motyw. Strzała przeleciał tuz za jego głową. Ale to oczywiste dla filmów Johna Woo.

The Truth Is Out There
01-07-2005, 08:49 AM
01-07-2005 08:49 AM

Może miał na sobie jakąś kamizelke kevlarową albo co, żeby jak go trafi nie zabiło.
01-07-2005, 09:00 AM
01-07-2005 09:00 AM

Wątpię, żeby na głowie nosił kevlar.:P Być może to jakiś trik z wymuszoną perspektywą, tzn. strzała przeleciała 5 metrów przed nim, ale na dwuwymiarowym ekranie wydawało się, że tuż tuż...

Copywriter do wynajęcia
01-07-2005, 09:12 AM
01-07-2005 09:12 AM

jeżeli juz mowa o latających "pociskach" to niezłe były kulki w Swordfish

a co do odrealnionych efektów na maxa to przeciez z butów wyrywa Kung Fu Hustle

A single pussy hair can pull a battleship through the desert
01-07-2005, 09:42 AM
01-07-2005 09:42 AM

military napisał(a):Wątpię, żeby na głowie nosił kevlar.:P Być może to jakiś trik z wymuszoną perspektywą, tzn. strzała przeleciała 5 metrów przed nim, ale na dwuwymiarowym ekranie wydawało się, że tuż tuż...
Wszystko jest możliwe :D dawno filmu nie widziałem.
01-07-2005, 08:22 PM
01-07-2005 08:22 PM

Hitchhiker`s Guide To The Galaxy - motyw z zamianą bohaterów w kukiełki z włóczki, jedna z nich wymiotowała wsopomnianą włóczką, efekt niekomputerowy, ake robiący wrażenie

Terminator 3 Bunt Maszyn - jedyna dobra rzecz z tego filmu to wygląd endoszkieletów z początku (scena walki z przyszłości) widać skos jakościowy w wporównaniu do T1 i T2

Superprodukcja - film mizerny, ale jest jeden fajny motyw, główny bohater je sałatkę, usłyszał jakiś tekst i skamieniał :) ciekawie pokazane

Mortal Kombat - robal Skorpiona i zamrażanie Subzero, także zabieranie dusz przez Shang - Tusng`a

Piękny Umysł - gołębie :)
04-07-2005, 05:22 PM
04-07-2005 05:22 PM

Crowley - po co ten apostrof? "Shang Tsunga" i w porządku jest :)

Wracając do tematu, przypomniałem sobie dwa z kilku najbardziej nieoczekiwanych zestosowań efektów wizualnych:

- "Kontakt" Zemeckisa - młoda Ellie biegnie korytarzem, a całe ujęcie okazuje się odbiciem w lustrze

- końcówka japońskiego "Kręgu". Żeby za bardzo nie spojlerować, napiszę tylko że chodzi oczywiście o Sadako i telewizor :)

14-07-2005, 11:01 PM
14-07-2005 11:01 PM

Fajna scena była z androidem i białą krwią, którą prószył naokoło (zgadnijcie ki film?), a w Obcym Przebudzeniu to jak 3 obce siedzą se w klatve/celi i postanawiają wyjści i rozprostować trochę kulasy :wink:

I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost in time, like tears...in rain. Time to die.
18-07-2005, 12:24 AM
18-07-2005 12:24 AM

Ja wymiękam za każdym razem gdy oglądam film o tym jak wrobili jednego królika :D Prawdziwa magia. Nie zapomne też jak pierwszy raz zobaczyłem przelot imperialnego krążownika z początku Nowe Nadziei (choć jestem rocznik '84, dość szybko się z tym zetknęłem). A najcudowniejszy efekt specjalny(choć to się powinno nazywać chyba defekt specjalny:) jaki widziałem to ten który sam zrobiłem za pomocą mojego kompa: dokonałem cyfrowej amputacji moich kończyn (z wyjątkiem jednej nogi na której skakałem), na potrzeby krótkiego jajcarskiego filmiku (zwiastunu filmu "Meksykańska masakra piłką do cięcia metalu). :D Ale byłem z siebie dumny.
Tak na serio to jeszcze zakoczyły mnie:
Mimo wszystko bullet time z pierwszego matrixa.
Wszystkie "ciekłe" efekty w Terminatorze 2.
Posiekanie gościa w kostkę w Cube.
Rozwałka w Dniu Niepodległości.
Dużo rzeczy w Alienie 1 i 2.
Wszystkie wariackie cuda w Masce.
Jeszcze bym musiał Zemeckisa wymienić, acha no i Golluma z Władcy Pierścieni , dla mnie coś niesamowitego.
06-10-2005, 06:04 PM
06-10-2005 06:04 PM

Bardzo ciekawe efekty można uzyskać, odrzucając pozornie najprostsze rozwiązania, na rzecz czegoś zupełnie nieoczekiwanego. Taki efekt osiagnięto w scenie gry młodych Mutantów w koszykówkę w "X-Men". Jeden chłopiec, dzięki teleportacji podaje piłkę samemu sobie i wrzuca ją do kosza. Pierwsza myśl, jaka przychodzi po obejrzeniu tego ujęcia, to użycie tego samego chłopca do trzech osobnych ujęć i poskładanie ich w komputerze (oczywiscie kolejnymi fazami tego efektu musiałyby być obrazy tła, innych graczy i samej piłki).

Otóż w rzeczwistości w tej scenie zagrało trzech braci bliźniaków. Każdy z nich podawał piłkę kolejnemu, a w kompterach po kolei ujawniano i wymazywano każdego z nich. Proste, prawda? :)

Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości