|
Ciekawe efekty w teledyskach
|
|
27-03-2009, 02:38 PM
|
|||
|
|||
|
Ciekawe efekty w teledyskach
Na początek banał: efekty specjalne są nie tylko w filmach:) Proponuję zamieszczać tu linki do klipów, w których zastosowano ciekawe efekty wszelkiej maści.
w reżyserii Michela Gondry - całość wygląda jakby była jednym ujęciem, cały czas powtarzają się te same sytuacje z tym że z każdym kolejnym cyklem ludzie włącznie z Kylie zaczynają się mnożyć. Świetna rzecz. Making of: Najlepsze plakaty 2011 Najgorsze plakaty 2011 |
|||
|
27-03-2009, 04:13 PM
|
|||
|
|||
|
Korn - Freak On A Leash - świetny montaż, jazda kamery i sporo ujęć kręconych szybkostrzelnym sprzętem:)
- ujęcia kręcone z wykorzystaniem efektu tilt-shift. - cały teledysk nakręcony w prawdziwym 3d, za pomocą specjalnego skanera. TUTAJ możecie się pobawić głową Thoma Yorke'a w trakcie odtwarzania fragmentu klipu. - tutaj wykorzystano patent z 'klonowaniem' obrazu podobny do tego z teledysku Kylie. Tyle, że pełni bardziej synestezyjną rolę:) - efekt morphingu w ostatniej minucie. Sting - Let your soul be your pilot - bullet-time. Czasem zamiast komputera wystarczy fyfdziesiąt egzemplarzy różnych rekwizytów i odrobina pomysłowego montażu. Roni Size/Reprazent - Brown Paper Bag - zwykła zabawa pokrętłem prędkości odtwarzania, a ile radochy;) - to co wyżej + miejskie sceny kręcone pod wodą. - przeniesiony z fotografiki efekt "świetlnego flamastra". - hipnotyczny tunel w barwach trzech. opium.org.pl |
|||
|
28-03-2009, 12:43 AM
|
|||
|
|||
|
aha, kolejny temat który rozwali mi życie :P
mało Wam Flash Games, jeszcze musicie tym człowieka dobijać? Don't play with fire, play with Mefisto... http://www.imdb.com/mymovies/list?l=27018617 |
|||
|
28-03-2009, 02:23 AM
|
|||
|
|||
|
Jezeli chodzi o The White Stripes i Michaela Gondry to polecam przede wszystkim zapoznac sie z
Poza tym: . Bjork jako robot. Klasyk. |
|||
|
28-03-2009, 05:01 AM
|
|||
|
|||
|
Klasyk Jakuz, klasyk!
Tutaj jeszcze wieksze: A-Ha Take On Me Jackson Five - Can You Feel It Michael Jackson - Thriller przemiana w wilkolaka/charakteryzacja Michael Jackson - Leave Me alone Queen - Innuendo animacja poklatkowa Z "nowszych" Tori Amos - A Sorta Fairytale http://www.spike.com/video/sorta-fairytale-tori/2691240 czyli "reka, noga mozg na scianie" ;) Blur - Coffee and TV Air - Playground Love animatronika/CGI The Offspring-The Kids Aren't Alright Roger Sanchez You cant change Me Basement Jaxx - Where's Your Head At Tool - Schism animacja poklatkowa Michael & Janet Jackson - Scream cuda wszelakie Ide spaaac, weekend - yeah! Shine on You Crazy Diamond |
|||
|
28-03-2009, 10:25 AM
|
|||
|
|||
|
Nie no, chłopaki...klipów ze "zwykłym" CGI jest tysiąc pięćset sto dziewięćset. (np. doskonałe albo )
Co do bardziej oryginalnych efektów: - optyczny trick polegający na trapezoidalnym zniekształceniu obrazu. Fatboy Slim - Gangster Trippin' - szybkostrzelna kamerka + odrobina materiałów wybuchowych. opium.org.pl |
|||
|
28-03-2009, 10:57 AM
|
|||
|
|||
Jakuzzi napisał(a):Poza tym: . Bjork jako robot. Klasyk. Sam to chciałem wkleić ale się spóźniłem... |
|||
|
28-03-2009, 11:06 AM
|
|||
|
|||
D'mooN napisał(a):Fatboy Slim - Gangster Trippin' - szybkostrzelna kamerka + odrobina materiałów wybuchowych. Dzieki, D'. Dawno juz tego kapitalnego klipu nie ogladalem, a to moj ulubiony kawalek Fatboya. Cos od siebie: . Nie wiem jak sie nazywaja te triki, ale wyglada fajnie. :) |
|||
|
28-03-2009, 11:26 AM
|
|||
|
|||
D'mooN napisał(a):Nie no, chłopaki...klipów ze "zwykłym" CGI jest tysiąc pięćset sto dziewięćset. Oczywista, ale tak jak w filmach, mozna totalnie CGI spieprzyc, lub podac z sensem i pomyslem. Taki Scream, to tutaj pozycja obowiazkowa, A Sorta Fairytale i Where's Your Head At takze. Shine on You Crazy Diamond |
|||
|
28-03-2009, 02:25 PM
|
|||
|
|||
|
- animacja poklatkowa? animatronika? nie jestem pewien, ale efekt fajny:)
- proste video, ale...odtworzone od tyłu. opium.org.pl |
|||
|
28-03-2009, 02:39 PM
|
|||
|
|||
|
MGMT - Time to pretend. świetny kawałek, jakieś dziwne i kwaśne efekty też są 8)
Celuloidowi Fetyszyści: Seks, perwersja, krew |
|||
|
28-03-2009, 03:01 PM
|
|||
|
|||
D'mooN napisał(a):animacja poklatkowa? animatronika? nie jestem pewien, ale efekt fajny:) skłaniałbym się ku połączeniu obu tych efektów :) Don't play with fire, play with Mefisto... http://www.imdb.com/mymovies/list?l=27018617 |
|||
|
28-03-2009, 03:02 PM
|
|||
|
|||
|
R.E.M. "Imitation of Life" - całość to jedna scena, ale pokazywane są jej różne fragmenty. Cofanie itp. Fajnie to wyszło.
- coś w stylu wspomnianego genialnego klipu Bjork, Shirley Manson jako robot. Garbage "Cherry Lips (Go Baby Go)" - i znowu oni, tym razem zespół jest niewidzialny i widać tylko ciuchy. Najlepsze plakaty 2011 Najgorsze plakaty 2011 |
|||
|
28-03-2009, 03:27 PM
|
|||
|
|||
|
Wspomniany wyżej Royksopp to przede wszystkim utwór Eple
Richard Gere's a real hero of mine. Sting. Sting would be another person who's a hero. The music he's created over the years, I don't really listen to it, but the fact that he's making it, I respect that. |
|||
|
28-03-2009, 03:46 PM
|
|||
|
|||
|
- kukiełka(?), charakteryzacja + odrobina kompozycji komputerowej (najwięcej efektów wykorzystano w ostatniej minucie klipu).
opium.org.pl |
|||
|
28-03-2009, 04:42 PM
|
|||
|
|||
|
Daft Punk - Technologic
animatroniczna kukla Rolling Stones - Like A Rolling Stone Beastie Boys- Intergalatic Paaaanie wszystko ;) Eagle-eye Cherry - Save tonight Mya ft 2pac & BIG - Ghetto Superstar Niestety nie moge odszukac orginalnej wersji. Efekt charakteryzatorski na poczatku teledysku. Faithless - Bombs http://video.google.pl/videosearch?hl=pl...=N&tab=wv# Shine on You Crazy Diamond |
|||
|
28-03-2009, 04:53 PM
|
|||
|
|||
|
może nie napiszę nic odkrywczego, ale polecam teledyski tych trzech panów, bo po 1 - zawsze tam jest masa efektów różnorakich, po 2 - jak widzicie jakiś genialny teledysk w TV to prawie na pewno zrobił go któryś z nich:
Chris Cunningham (wstydźcie się, jeszcze nikt nie wymienił teledysków Aphexa Twina ----> oraz ) Michael Gondry Spike Jonze |
|||
|
28-03-2009, 05:04 PM
|
|||
|
|||
|
Albertino, uprzedziles mnie z Aphex Twin - strasznie poryta muza/teledyski
Robbie Williams - Rock DJ chrakteryzacja ala Hellraiser Foo Fighters - Times Like These Shine on You Crazy Diamond |
|||
|
28-03-2009, 05:50 PM
|
|||
|
|||
|
Fatboy slim:
Ya mamma - Right Here, Right now - get ready for suprise... |
|||
|
28-03-2009, 06:21 PM
|
|||
|
|||
|
Jeżeli o Cunninghama i jego stylistykę chodzi, to ponad Gumowego Jasia stawiam klip do .
druga wersja. opium.org.pl |
|||
|
28-03-2009, 07:26 PM
|
|||
|
|||
|
czyli Fincher i jego CGI :)
|
|||
|
10-04-2009, 10:26 PM
|
|||
|
|||
|
Nie wiem co to za efekty, ale wyglada fajnie. Kawalek oczywiscie wymiata:
Shine on You Crazy Diamond |
|||
|
18-07-2009, 10:25 AM
|
|||
|
|||
|
Miałem dylemat, czy to wkleić, bo teledysk wali miejscami CGI*, ale te "pikselowe" przemiany wyglądają dosyć ciekawie.
PS. Jak oni zrobili pomarańczową Megan? *Bynajmniej nie chodzi o sceny z transformerami :wink: Bo tu się buńczuczni ludzie spotykają, a nie dałny jak Ty. Forum AA |
|||
|
18-07-2009, 10:28 AM
|
|||
|
|||
Phlogiston2 napisał(a):te "pikselowe" przemiany wyglądają dosyć ciekawieNie ma w tym absolutnie nic ciekawego. Dokładnie to samo robi się czasami na divxach lol. Najlepsze plakaty 2011 Najgorsze plakaty 2011 |
|||
|
18-07-2009, 10:36 AM
|
|||
|
|||
|
Lol, to wygląda bardzo źle. Jak skopane kodeki :mrgreen:
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości