|
Co nowego w F/X
|
|
11-06-2005, 11:49 AM
|
|||
|
|||
|
Co nowego w F/X
Po długim braku aktualizacji, jest wreszcie kolejny tekst - TERMINATOR :D
http://www.kmf.org.pl/fx/terminatormenu.html Enjoy! Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać! Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam. |
|||
|
11-06-2005, 12:02 PM
|
|||
|
|||
|
Wreszcie - dobrze powiedziane! Lubie te analizy a tak rzadko przychodza nowe :(
|
|||
|
11-06-2005, 12:04 PM
|
|||
|
|||
Blade napisał(a):Wreszcie - dobrze powiedziane! Lubie te analizy a tak rzadko przychodza nowe :(Pewnie dlatego że napisanie czegoś takiego nie jest robotą na 1-2 dni :wink: http://www.ofilmie.pl |
|||
|
11-06-2005, 12:44 PM
|
|||
|
|||
|
No tego to ja sie domyślam ale takie 2 miesiace to chyba az nadto, nie? :D
|
|||
|
11-06-2005, 12:49 PM
|
|||
|
|||
|
"Terminatora" pisałem i obrabiałem dwa tygodnie (a raczej wieczory i noce w ciagu tych tygodni). A trzy miesiące przerwy widać pod postacią innych moich tekstów na stronie KMF :)
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać! Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam. |
|||
|
11-06-2005, 07:45 PM
|
|||
|
|||
|
tekst jak zwykle super, ale mam jedno pytanko. Piszesz bowiem, że:
<<W "Terminatorze" wyraźnie widać lekcję, jaką Cameron odebrał od Johna Carpentera, pracując jako operator kamery efektów wizualnych na planie "Ucieczki z Nowego Jorku" (1981). Fabuła "Terminatora" rozgrywa się głównie w nocy, zaś brudne zaułki Los Angeles wyraźnie zdradzają plastyczne podobieństwo do scenerii walki o wolność Snake'a Plisskena. W jednym momencie Cameron dosłownie zacytował tamten film - chodzi o scenę, w której Kyle Reese napada na policjanta i pyta go o datę. Cameron powtórzył zarówno sytuację fabularną, oświetlenie planu, oraz kazał kompozytorowi użyć niemal bliźniaczego efektu dźwiękowego>> Gdzie w Ucieczce z NY masz taką scenę ??? Don't play with fire, play with Mefisto... http://www.imdb.com/mymovies/list?l=27018617 |
|||
|
12-06-2005, 07:16 AM
|
|||
|
|||
|
Analiza jak zwykle super i grejt, ale nie każ czekać na następne parę miesięcy:P
Copywriter do wynajęcia http://www.facebook.pl/tekstynazlecenie - polub to :) |
|||
|
12-06-2005, 01:05 PM
|
|||
|
|||
Mefisto napisał(a):Gdzie w Ucieczce z NY masz taką scenę ??? Nie podam Ci dokładnego minutażu, ale jest to już na terenie więzienia NY. Jedna postać idzie sobie ciemną ulicą, gdy nagle z boku porywa ją druga postać (na ścieżce muzycznej wtedy słychać coś w rodzaju elektronicznego krzyku, który potęguje efekt zaskoczenia). Cameron niemal wiernie odtworzył tę scenę w momencie ataku Reese'a na gliniarza, a Fiedel skomponował niemal taki sam efekt muzyczny. Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać! Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam. |
|||
|
13-06-2005, 05:38 PM
|
|||
|
|||
|
Brawo! Szczególnie za informacje o Cameronie, swoją drogą niezły narwaniec, włamywać się do mointażowni. Można by zrobić film "Father of The Terminator" :) coś jak "Gods and Monsters" o twórcy filmowego Frankensteina. :D
|
|||
|
25-08-2005, 09:55 PM
|
|||
|
|||
|
W oczekiwaniu na "Terminatora 3" (już wkrótce), dodałem biografię Pablo Helmana, autora efektów do "T3" i 'Wojny światów". Mało ważna rzecz, ale na razie musi cieszyć... :D
http://www.kmf.org.pl/fx/helman.html Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać! Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam. |
|||
|
03-09-2005, 01:55 PM
|
|||
|
|||
|
(Bardzo)Mała uwaga co do biografii Stana Winstona.
Park Jurajski IV w tym roku to już się na pewno nie ukaże, najprędzej w przyszłym. Zresztą, jeśli o mnie chodzi to nie wiem czy w ogóle chciałbym, żeby się ukazywał. |
|||
|
03-09-2005, 03:28 PM
|
|||
|
|||
|
Dzięki za zwrócenie uwagi - jego filmografię pisałem dawno temu, kiedy JP IV był jeszcze w optymistycznych planach na ten rok :).
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać! Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam. |
|||
|
16-09-2005, 05:08 PM
|
|||
|
|||
|
|||
|
16-09-2005, 09:25 PM
|
|||
|
|||
Adi napisał(a):"Terminator 3. Rise of the Machines" - nareszcie :)Dobry tekst. Podoba mi się zwłaszcza fragment o wyciętych scenach [o czym nie miałem pojęcia, chociaż było oczywiste, że gdzieś tam są :)], a także BAJERANCKA chronologia. Czegoś takiego potzrebowałem do terminatorowej satysfakcji. Dzięki ADI :) Już drugi raz w tym miesiącu :) |
|||
|
16-09-2005, 09:46 PM
|
|||
|
|||
|
Dziękuję bardzo :)
hops napisał(a):Czegoś takiego potzrebowałem do terminatorowej satysfakcji Zdefiniuj terminatorową satysfakcję :D Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać! Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam. |
|||
|
16-09-2005, 09:50 PM
|
|||
|
|||
Adi napisał(a):Zdefiniuj terminatorową satysfakcję :DBrakowało mi tekstów o Arnoldzie, bo jak pewnie widać w dossier, bardzo go lubię ;) |
|||
|
16-09-2005, 10:40 PM
|
|||
|
|||
|
Tekst świetny. Nabrałem trochę więcej szacunku dla pani Loken, za całą włożonę robotę, bo powiem szczerze, że po obejżeniu filmu T-X wydawał mi się zbyt "lalkowaty".
Ciekawi mnie jedno : używają poczciwej taśmy, mimo ,że i tak wszystko jest potem digitalizowane, czy nie łatwiej/taniej/szybciej byłoby używać kamer cyfrowych? Czy celuloid oferuje ciągle więcej niż współczesne bajery? |
|||
|
16-09-2005, 11:02 PM
|
|||
|
|||
Great Gonzo napisał(a):Nabrałem trochę więcej szacunku dla pani Loken Panna Loken zasługuje na mnóstwo szacunku i uwagi :) Great Gonzo napisał(a):Czy celuloid oferuje ciągle więcej niż współczesne bajery? Bajery obecnie dogoniły - i powoli przeganiają - analogowe metody obróbki. A używanie mimo wszystko tradycyjnej taśmy filmowej, można chyba wytłumaczyć "etapem pośrednim", między celuloidem a pełną cyfrą. Zresztą historia kina pełna jest tradycjonalistów, mających gdzieś postęp techniczny. Chaplin kręcił filmy pół-nieme w dobie kina dźwiękowego. Allen bodajże nadal kręci filmy, oryginalnie wyposażone w dźwięk monofoniczny. Kubrick olewał szemraną panoramę 1,85:1. Nie twierdzę, że Mostow aspiruje do miana ostatniego wysokobudżetowego Mohikanina celuloidu - widocznie razem z operatorem uznali, że tradycyjna taśma nie stoi na przeszkodzie późniejszego cyfrowego masteringu, a rozbuchany budżet pozwala na opłacenie dodatkowej usługi skanowania taśmy. Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać! Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam. |
|||
|
18-09-2005, 10:54 AM
|
|||
|
|||
|
może ktoś by się wziął za opisanie Cliffhangera jak coś to mogę dostarczyć dvd z 2 komentarzami i mnóstwem materiałów dodatkowych.
|
|||
|
18-09-2005, 07:09 PM
|
|||
|
|||
|
Zgłaszam się :). Skąd masz takie wydanie?
|||
|
18-09-2005, 08:54 PM
|
|||
|
|||
|
kiedyś trafiłem na allegro Australijskie wydanie które teraz jest już chyba nie do zdobycia
|
|||
|
05-11-2005, 08:48 PM
|
|||
|
|||
|
|||
|
05-11-2005, 08:55 PM
|
|||
|
|||
|
Śwetny tekst. :) Może nawet polubię ten film. :lol:
BTW, znalazłeś fajny pretekst do umieszczenia pewnego zrzutu ze "Swordfish". :D Czy jest ktoś, komu ślinka nie pociekła na ten widok? :D |
|||
|
05-11-2005, 08:57 PM
|
|||
|
|||
|
W siedem minut przeczytałeś wszystko? :)
A Halle topless ma swój głęboki związek z "X-Men" :). Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać! Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam. |
|||
|
05-11-2005, 09:05 PM
|
|||
|
|||
Adi napisał(a):W siedem minut przeczytałeś wszystko? :)Pewną część z całości. :) Adi napisał(a):A Halle topless ma swój głęboki związek z "X-Men" :).No ba. :D |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości