|
Kino gadane
|
|
01-07-2011, 10:15 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2011 11:51 AM przez Phlogiston2.)
|
|||
|
|||
|
Kino gadane
O ile się nie mylę, większość tutejszych forumowiczów lubi tzw. "kino gadane"; każdy przedstawiciel tego gatunku jest swego rodzaju fenomenem, gdyż pozbawiony jest pozornie najatrakcyjniejszych elementów kina - wybuchów, bijatyk, strzelanin, pościgów, efektów specjalnych, szybkiej akcji, epickich historii, rozmachu, przepychu, oszałamiających zdjęć - a wiec ten rodzaj kina powinien być mocno niszowy.
Nic podobnego. Owszem, niektóre pozycje znane są chyba już tylko na naszym forum(Closet land, Man from Earth), lecz część z nich zapisała się złotymi zgłoskami w historii kina(12 gniewnych ludzi, Before Sunrise, Glengarry Glen Ross, Reservoir dogs). Pierwsze "filmy gadane" stały się już pokrytymi patyną klasykami(powstają one od...od 1957 na pewno;) a najnowszy, Sunset Limited nie mają nawet roku. Gros z (to Z potrzebne, jak świni spadochron :)) tego typu produkcji to fabuły, ale są i wyjątki od tej reguły: Kino gadane ma w sobie coś szlachetnego, coś z teatru - nie na darmo mówi się o debiucie Quentina T., że to tragedia grecka z drobnymi bandziorami w roli głównej. Ten rodzaj kina jest prawdziwym wyzwaniem dla scenarzystów (napisać wspaniałe dialogi), reżyserów(by poprowadzić rozmowę między dwoma, lub większą ilością osób, by nie nudziła nawet na moment), a w końcu i dla aktorów(bo słabi nie mają podpórki w efektach, a dobrych nie ogranicza pędząca na łeb na szyję akcja). Kino gadane jest też tanie. Wystarczy zapłacić aktorom, operatorom, dramaturgowi, kompozytorowi, wynająć lokację - i voila- mamy cały budżet. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by nie kręcić w Polsce takich filmów. Mógłbym jeszcze tak długo, ale są na tym forum lepiej przygotowani merytorycznie, są i lepiej piszący, toteż nie będę dłużej lał wody i przejdę do sedna: chciałem stworzyć coś w rodzaju listy must-see w tym jakże chlubnym gatunku, i byłbym wdzięczny, gdybyście mi w tym pomogli. Uprzedzając pytania -nie, nie widziałem wszystkich wyżej wymienionych filmów. Czysta formalność, Włochy, Francja[/] 1994 - Giuseppe Tornatore [i]Dwunastu gniewnych ludzi, USA 1957 - Sidney Lumet Dwunastu gniewnych ludzi-remake, USA 1997 - William Friedkin Dwunastu-remake, Rosja 2007 - Nikita Michałkow Glengarry Glen Ross, USA 1992 - James Foley* Przed wschodem słońca, USA 1995 - Richard Linklater Przed zachodem słońca, USA 2004 - Richard Linklater Tape, USA 2001 - Richard Linklater Breakfast Club, USA - John Hughes Man from Earth, USA 2007 - Richard Schenkman Closet Land, USA 1991 - Radha Bharadwaj Clerks, USA 1994 - Kevin Smith Sunset Limited, USA 2011 - Tommy Lee Jones Reservoir Dogs, USA 1992 - Quentin Tarantino Sleuth, USA 1972 - Joseph L. Mankiewicz Sleuth-remake, USA 2007 - Kenneth Branagh Nóż w wodzie, Polska 1961 - Roman Polański Rules of Atraction, USA 2002 - Roger Avary Breaking up, USA 1997 - Michael Greenwood Waking life, USA 2001 - Richard Linklater Slacker, USA 1991 - Richard Linklater Under Suspicion, USA 2000 - Stephen Hopkins Przesłuchanie w noc sylwestrową, Francja 1981 - Claude Miller Mężczynę Moich Marzeń, Francja 2002 - Daniele Thompson Rosencrantz i Guildenstern nie żyją, USA 1990 - Tom Stoppard Interview, Holandia 2003 - Theo van Gogh Interview, USA 2007 - Steve Buscemi Noc na ziemi, USA 1991 - Jim Jarmusch Kawa i papierosy, USA 2003 - Jim Jarmusch Wszyscy ludzie prezydenta, USA1976 - Alan J. Pakula Nothingbut the truth, USA2008 - Rod Lurie Seriale: Anioły w Ameryce - 2003 In treatment 2008- Bez tajemnic, Polska 2011- *Ale i tak za całą epę odpowiada Mamet ;) PS. Mam propozycję co do następnego plebiscytu - "Najlepszy film gadany wg Klubu Miłośników Filmów". Co ty na to, Des? ;) Bo tu się buńczuczni ludzie spotykają, a nie dałny jak Ty. Forum AA |
|||
|
02-07-2011, 02:10 AM
|
|||
|
|||
|
RE: Kino gadane
Na dobrą sprawę każdy Tarantino, Jarmush i Mamet to kino gadane z przerywnikami na akcję (którą zresztą masz też w Pieskach i Pulpie) lub inne rzeczy.
Don't play with fire, play with Mefisto... http://www.imdb.com/mymovies/list?l=27018617 |
|||
|
02-07-2011, 10:21 AM
|
|||
|
|||
|
Rules of Attraction jak dla mnie, chociaż domyślam się że film tylu zwolenników na forum nie ma.
I felt like putting a bullet between the eyes of every Panda that wouldn't screw to save its species. |
|||
|
02-07-2011, 10:21 AM
|
|||
|
|||
|
Obawiam się, że ten temat może przerodzić się w kolejnego potwora, który próbuje zdefiniować różnice między kinem akcji a kinem sensacyjnym. Pamiętam jak niedawno toczyła się tutaj dyskusja (sama brałam w niej udział) próbująca dotrzeć do tajemnicy co jest akcją a co sensacją. Bo napiszę tak... po przejrzeniu zaproponowanych niektórych tytułów przez Phlogiston2 w życiu nie wpadłabym na to, że to jest kino gadane. Serio.
Warrior 10/10 Listy do M 6/10 Horrible Bosses 7/10 Drive 8/10 HP & The Deathly Hallows: Part 2 8/10 Attack The Block 8/10 |
|||
|
02-07-2011, 10:30 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2011 10:30 AM przez Perfik.)
|
|||
|
|||
|
Mam podobne odczucia jak Monika. Jak patrzę na tę listę i widzę na niej np. Social Network, to myślę sobie, że pod kino gadane można by podpiąć każdy film, w którym nie ma scen akcji.
- Valkyrie - 7/10 - Shame - 8/10 - Like Crazy - 7+/10 - Mission: Impossible - Ghost Protocol - 6/10 - Immortals - 7/10 |
|||
|
02-07-2011, 09:53 PM
|
|||
|
|||
|
Dokładnie. Dialog sam w sobie nie jest sednem TSN jak w przypadku 12 gniewnych czy Przed wshodem/zachodem słońca.
|
|||
|
03-07-2011, 10:51 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2011 11:08 AM przez Monika.)
|
|||
|
|||
|
Dla mnie w moim osobistym odczuciu kino gadane powinno spełniać pewne cechy. Mianowicie:
- Przede wszystkim musi posiadać minimalistyczną formę. Bardziej teatralną niż mainstreamową. Dlatego już na wstępie - wściekłe psy, social network, pulp fiction jako kino gadane w moim rozumowaniu odpadają. - akcja filmu powinna mieć stałych niezmieniających się przez cały seans bohaterów. (od tej reguły mogą być wyjątki) - akcja filmu powinna toczyć się w jednym pomieszczeniu, lub w budynku (Breakfast Club, Man from Earth, Dwunastu gniewnych...). Oczywiście można nakręcić film gadany, którego akcja rozgrywa się w mieście. Nawet kiedyś taki widziałam. Dwoje ludzi spaceruje po ulicach Paryża i ze sobą po prostu przez 90 minut rozmawiają a kamera cały czas śledzi ich spacer. W takim przypadku rolę budynku odgrywa całe miasto, jednak minimalizm wciąż jest zachowany. Pulp Fiction, SN - te filmy oczywiście opierają się na soczystych dialogach, ale dialogi nie są głównym sednem filmu. Akcja jest wielowątkowa, toczy się w różnych lokalizacjach, ma wielu bohaterów, o jakimkolwiek minimalizmie możemy zapomnieć. Ach, dodam jeszcze tylko, ze przykładem kina gadanego z hardcorową formą minimalistyczną, bo choć to kino gadane to nie ma w nim żadnego aktora (wiem, trudno to sobie wyobrazić - kino gadane bez aktorów - a jednak) jest film: "Odgłosy robaków - zapiski mumii". Warrior 10/10 Listy do M 6/10 Horrible Bosses 7/10 Drive 8/10 HP & The Deathly Hallows: Part 2 8/10 Attack The Block 8/10 |
|||
|
03-07-2011, 12:34 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2011 12:42 PM przez Monika.)
|
|||
|
|||
|
ale czytałeś nawias? Większość filmów gadanych, które znam mają stałą liczbę głównych bohaterów, która przez cały seans filmu pozostaje niezmieniona. Wymieniłam nawet te filmy: Breakfast Club, Man from Earth, Dwunastu gniewnych. Dla mnie takie założenie narzucone odgórnie jest wręcz rozpoznawczą etykietą filmów gadanych. :] Mogłabym nawet zaryzykować stwierdzenie, że narzucenie sobie takiej konwencji/ograniczenia (stała niezmienna liczba bohaterów we filmie) to klasyczne podejście do kina gadanego.
Warrior 10/10 Listy do M 6/10 Horrible Bosses 7/10 Drive 8/10 HP & The Deathly Hallows: Part 2 8/10 Attack The Block 8/10 |
|||
|
03-07-2011, 12:46 PM
|
|||
|
|||
|
ah, nie - to źle zrozumiałem, myślałem, że masz coś innego na myśli, sorry :)
Niemniej nie do końca się zgodzę i z tym - jeśli dojdzie jakiś bohater w trakcie (który rzecz jasna coś sobą wnosi), to nie widzę w tym nic "niegadanego" ;) Don't play with fire, play with Mefisto... http://www.imdb.com/mymovies/list?l=27018617 |
|||
|
03-07-2011, 12:52 PM
|
|||
|
|||
|
Ja też w tym nie wiedzę nic złego. Dlatego zakładam, że takie ograniczenie - to klasyczne podejście do tematu kina gadanego - ale nic nie stoi na przeszkodzie by pójść inną drogą i to ograniczenie znieść. Jednak klasyczne kino gadane kojarzy mi się zawsze z takim schematem.
- w prologu od razu w pierwszych minutach poznajemy wszystkich uczestników/bohaterów filmu. - ich ilość nie zmienia się do samego epilogu. Warrior 10/10 Listy do M 6/10 Horrible Bosses 7/10 Drive 8/10 HP & The Deathly Hallows: Part 2 8/10 Attack The Block 8/10 |
|||
|
03-07-2011, 01:05 PM
|
|||
|
|||
|
Ale np. w takim Slackerze Linklatera mamy schemat: facet A gada z facetem B - facet B idzie kawałek - facet B gada z Facetem C - facet C idzie kawałek... i tak aż do końca filmu. Dość podobnie jest w Waking Life tego samego reżysera (z tym że tam mamy głównego bohatera gadającego z każdą napotkaną osobą po kolei). Także niekoniecznie musi być ograniczona liczba bohaterów, ograniczone miejsce itp - nikt mi nie wmówi że powyższe tytuły to nie jest kino gadane :-)
A do waszej listy dorzucić można jeszcze Mężczynę Moich Marzeń z Binoche i Reno oraz Breaking Up z Hayek i Crowem... Na upartego również Kiedy Harry poznał Sally... |
|||
|
03-07-2011, 03:07 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2011 03:29 PM przez Mental.)
|
|||
|
|||
|
Kino gadane jest ok pod warunkiem, że nie pierdolą frazesów i nie gadają o bzdetach (życiu, miłości, Bogu, wpływie narkotyków na młodzież, ekologii, prawach człowieka etc). Najlepsze kino gadane to kino, gdzie się:
a) planuje napady na banki/konwoje/furgonetki z kasą; b) planuje zajebanie kilku cweli, którzy się rządzą na dzielnicy i myślą, że wszystko im wolno; c) gada o tym jak przeżyć w świecie pełnym zombich; d) gada o broni palnej; e) o kobietach, cyckach i... kobietach ogólnie; f) gada o dojeniu frajerów z kasy (Glengarry Glen Ross rządzi na tym polu)/zarządzaniu kasynem i pacyfikowaniu chujków, którzy oszukują w kartach etc g) gada o zdobywaniu zamku/obronie zamku/o tym jak najefektywniej zajebać wroga; h) gada o tym, jak za pomocą demokracji okraść jak największą ilość ludzi; Takie kino gadane lubię. Austrian School of Economics, libertarian political philosophy, state violence, guns, drug prohibition, anti-copyrights & more |
|||
|
03-07-2011, 03:45 PM
|
|||
|
|||
(03-07-2011 03:07 PM)Mental napisał(a): Kino gadane jest ok pod warunkiem, że nie pierdolą frazesów i nie gadają o bzdetach (życiu, miłości, Bogu Widziałeś Sunset Limited? Bodie: He's a cold motherfucker. Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. |
|||
|
03-07-2011, 06:57 PM
|
|||
|
|||
|
Widziałem. Dobry.
Ale uprzedzając twoje pytanie: jako wielki miłośnik kina gadanego, wolałbym, żeby w tym czasie planowali skok na konwój albo ustrzelenie z dachu uniwerka w Austin jakiegoś chuja, szykującego projekty nowych regulacji i podatków :) Austrian School of Economics, libertarian political philosophy, state violence, guns, drug prohibition, anti-copyrights & more |
|||
|
03-07-2011, 07:03 PM
|
|||
|
|||
|
To podaj kilka przykładowych tytułów może, poza GGR i Pieskami, sam chętnie się zapoznam.
|
|||
|
03-07-2011, 07:16 PM
|
|||
|
|||
|
Nie dalej jak wczoraj podawałem 30 przykładowych tytułów. W takim "Heat" jest 20 minut akcji i 140 minut gadania. Możesz obejrzeć :)
Austrian School of Economics, libertarian political philosophy, state violence, guns, drug prohibition, anti-copyrights & more |
|||
|
03-07-2011, 09:12 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2011 09:13 PM przez Monika.)
|
|||
|
|||
|
Czyli właściwie każdy film jest filmem gadanym, bo w każdym filmie mniej lub więcej ale gadają. Nawet musicale są też gadane bo 30 minut gadają a 60 śpiewają - tylko nieme są nieme. ;)
|||
|
03-07-2011, 09:41 PM
|
|||
|
|||
|
musicale są śpiewano-gadane.
filmy Eastwooda, Leone i Corbucciego są zdawkowo-pomrukujące. "Great Silence" tego ostatniego to film wręcz milczący. Są różne rodzaje filmów :) Austrian School of Economics, libertarian political philosophy, state violence, guns, drug prohibition, anti-copyrights & more |
|||
|
04-07-2011, 10:46 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2011 10:46 AM przez EL-Kal.)
|
|||
|
|||
|
"The Sunset Limited" to gadane kino gadane z czystą dawką mądrości, testosteronu, wątpliwości i aktorskiej charyzmy, nie dla ludzi z naiwną wiarę w ludzkość.
9/10 Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana. |
|||
|
04-07-2011, 01:34 PM
|
|||
|
|||
|
Kino gadane w czystej postaci i w dodatku które ogląda się z wielkim napięciem to "Interview" z 2007 roku. Film jest rimejkiem filmu Theo Van Gogha, a reżyserem jest Steve Buscemi.
Polecam Terminator | Aliens | The Abyss | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar Directed by James "THE KING" Cameron |
|||
|
04-07-2011, 02:57 PM
|
|||
|
|||
|
Dla mnie świetnym filmem gadanym jest Podejrzany z Genem Hackmanem i Morganem Freemanem
Richard Gere's a real hero of mine. Sting. Sting would be another person who's a hero. The music he's created over the years, I don't really listen to it, but the fact that he's making it, I respect that. |
|||
|
04-07-2011, 10:09 PM
|
|||
|
|||
|
Film bdb, ale francuski oryginał co najmniej o klasę lepszy. No i jednak trochę ten film ma zbyt przekombinowany montaż abym go uznał za porządne, mini,alistyczne kino gadane :-)
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

/
/