|
Koniec filmu, czyli...
|
|
20-01-2006, 09:23 AM
|
|||
|
|||
|
Koniec filmu, czyli...
O co chodzi z końcem filmu. Ano o to że jeden film skończy się wciskając Cię w fotel a inny skończy się tak jak przwidywałeś (żadna frajda) albo w durny i naciągany sposób! Piszce jakie waszym zdaniem filmy zyskały miano "dobrze skończonych" ;D
ja na początek rzucam takimi tytułami: Lost in Translation, Million Dollar Baby, Old Boy! Czekam jestem ciekawy waszych typów:D Marsellus Wallace |
|||
|
20-01-2006, 10:10 AM
|
|||
|
|||
|
wszystkie te które nie skończyły się happy endem
|
|||
|
20-01-2006, 10:42 AM
|
|||
|
|||
|
Jest z czego wybierać: http://film.org.pl/plebiscyty/zaskoczenie.html. Oczywiście nie wszystkie filmy z tej listy, ale sporo. Trochę naginam temat, ale zaskakujący i przemyślany zwrot akcji pod koniec filmu gwarantuje wrażenie dobrego zakończenia. :)
|
|||
|
20-01-2006, 11:08 AM
|
|||
|
|||
|
SPOILER
Ja podam przykład niedobrego, choć zaskakującego (???) zakończenia. Przykładem tym jest końcówka "Tożsamości" - prawdziwy horror. Dzieciak zasuwający na swoich krótkich nóżkach z diabelskim uśmieszkiem na twarzy, w tle ogień. Hollywood spodobały się wciskające w fotel zakończenia i teraz wszyscy chcą być Fincherami, Nolanami, Lynchami, Shymalanami. Nie rozumieją, że sukces tych panów nie opiera się na pseudo-psychologicznej papce i samym zakończeniu, że jednak nie każdy potrafi nakręcić film z sensowną zagadką i wiarygodnymi bohaterami. Twórcy "Tożsamości" chcieli, zdaje się, skrzyżować "Dziesięciu Murzynków" Christie z paranoją Finchera, nie rozumiejąc ani królowej kryminałów, ani autora "Se7en" i "Fight Clubu". W sumie wyszedł im film straszny, ale chyba w inny sposób, niż zamierzali. Aha, a co do tego dzieciaka - niech wreszcie ludzie zrozumieją, że Damien jest jeden i nie ma co go podrabiać... Martwi Ludzie Poszli Nad Jezioro |
|||
|
20-01-2006, 11:41 AM
|
|||
|
|||
|
nie koniecznie chodzi o zaskakujące zakończenie. Np. Lost in Translation nie miał zakakującego zakończemnia tylko dobre przemyslane i trafnie zakonczony romans głównych bohaterów. Bardzo dobrze Coppola "urwała" film;)
Marsellus Wallace |
|||
|
20-01-2006, 11:46 AM
|
|||
|
|||
|
Stary, jak chcesz napisać, że się ze mną zgadzasz, to pisz bez cytowania - już mnie kilka dni temu Dux za to 'cytowanie' ochrzanił (z resztą chyba słusznie).
Martwi Ludzie Poszli Nad Jezioro |
|||
|
20-01-2006, 01:18 PM
|
|||
|
|||
|
Impostor: Test na człowieczeństwo, no i dalej moge sie tylko zgodzic Se7en i Fight Club no moze jeszcze Piła .
|
|||
|
20-01-2006, 06:17 PM
|
|||
|
|||
|
Co do dobrych zakończeń to muszę przyznać ze Terminator 3 pozytywnie mnie zaskoczył. Również Efekt Motyla (DC) miał niezłe zakończenie, a wcześniej wrażenie zrobiło na mnie zakończenie Szóstego zmysłu, jeszcze wcześniej - Alien 3.
Natomiast zakończenie w "Siedem" mnie wkurzyło :? no ale trzeba przyznać że jest bardzo dobre. |
|||
|
20-01-2006, 06:34 PM
|
|||
|
|||
|
SPOILER (Efekt motyla)
Co do "Efektu motyla" to ja dalej nie mogę pojąć dlaczego do kin nie wpuścili wersji, która jest teraz DC. Rozumiem, że całe to przedsięwzięcie miało odbiorcę z góry ustalonego (fanki A.K.), ale zakończenie z pępowiną było na prawdę sto razy lepsze... Amerykańskie nastolatki przecież nie są takie głupie, nie zostają dużo w tyle za polskimi (ciągną więcej trawy, ale za to mniej piją), na pewno by zczaiły, o co chodzi. Nie trzeba było od razu dawać końcówki wyrwanej z komedii romantycznej lub (chyba było kilka postów dalej) reklamówki szamponu do włosów/dezodorantu/innego cosia. Martwi Ludzie Poszli Nad Jezioro |
|||
|
20-01-2006, 08:10 PM
|
|||
|
|||
|
Solaris- niby happy end, a jednak jakies uczucie smutku zostaje.
Zosia NATASCHA-MCELHONE.NET |
|||
|
03-02-2006, 06:57 PM
|
|||
|
|||
|
W sumie muszę przyznać, że to wolę nietypowe, nieprzewidywalne zakończenia, które sprawiają, że po seansie dokładnie analizujemy film, a nie zapominamy o nim zaraz po wyjściu z kina. Są jednak historie, które aż proszą się o uznawany powszechnie za zło "happy end". Najlepsze zakończenia? Bo ja wiem⌠Z pewnością te z pierwszych filmów Shyamalana, Fincher również, "From Dusk Till Dawn", "Wild Things" (tak, to jest na pewno jedno z tych lepszych. w kilka sekund to co filmowcy budowali przez tą godzine z hakiem zmienia się o 180 stopni), "Sekcja 8" (ile ja razy o tym wspominałem), "Noc Żywych Trupów" (i po kiego c**** było to całe bohaterstwo :P). I z tych najlepszych to by było tyle.
Obszerne i dobrze napisane Recenzje filmów znajdziesz na Filmowo.net O filmie na poziomie - Forum filmowe - komentuj i oceniaj filmy! |
|||
|
03-02-2006, 07:40 PM
|
|||
|
|||
|
Bezapelacyjnie "Szósty Zmysł" :wink:
... |
|||
|
03-02-2006, 09:17 PM
|
|||
|
|||
|
"Fight Club" powala, a szczególnie ostatnia klatka filmu przed napisami (ten "przerywnikowy" dodatek, co nie pasuje ogólnie do reszty- ci, co widzieli film, wiedzą o co chodzi).
W podobnym stylu co "Fight Club" kończy się "American Psycho". "Braveheart"- pomimo iż zakończenie jest w iście holywoodzkim stylu, to i tak mi się podoba (jest patetyczne, ale pełne emocji i magii- monolog Roberta the Bruca i później Wallace'a głosem Gibsona). |
|||
|
13-05-2006, 07:10 PM
|
|||
|
|||
|
Właśnie obejrzałem Lock, Stock and Two Smoking Barrels w wersji reżyserskiej. Zakończenie jest conajmniej niesatysfakcjinujące bo kończy się w złym momencie :) Widział ktoś normalną wersję i czy również tak się kończy? Jeśli nie to jak? Proszę o spoilera :)
|
|||
|
13-05-2006, 08:22 PM
|
|||
|
|||
|
Według mnie ciekawie/dobrze skończyły się filmy: "Adwokat Diabła", "Leon", "Kropla Słońca", "Okręt". Nienawidzę szablonowych zakończeń albo na siłę udziwnionych/nowatorskich. Patrz większość filmów z motywem bezsenności (tak, "Fight Club" też). Wiele horrorów także, niestety, beznadziejnie się kończy.
|
|||
|
13-05-2006, 09:21 PM
|
|||
|
|||
|
te filmy po ktorych przeżyłem owo słynne katharsis czyli np "Tańcząc w ciemnościach" tam to końcówka jest IDEALNA... bjork drze tego ryja i drze i nagle sru... CISZA... nie wiem czemu ale ta cisza mi sie wydawałą najcichszą cisza jaką mogłem słyszeć...
inne fajne zakończenia... Noc Na Ziemi smutny ostatni epizod... troszke z czarnym humorem. Nieustajace wakacje jak bohater postanawia wyjechać do francji i gada z jakimś paryżaninem i jeszcze... monty python świety graal :D |
|||
|
13-05-2006, 09:26 PM
|
|||
|
|||
|
Bardzo proszę oznaczać spojlery, albo ich w ogóle nie pisać, kurczę no!
|
|||
|
13-05-2006, 10:39 PM
|
|||
|
|||
|
Lock, stock and two smoking barrels
SPOJLER!!!!!!!!! Zakończenie wersji, którą widziałem (normalna chyba) było takie, że chłopcy wysłali rudego żeby wyrzucił do rzeki strzelby, a potem w wyniku pewnych działań pewnych osób dowiedzieli się, że strzelby są wiele warte. Chwycili za telefon i zadzwonili, chcąc go powstrzymać, ale rudy - nie mając akurat wolnej ręki - stanął przed dylematem: najpierw wyrzucić czy odebrać telefon? I koniec. Jak wyglądało zakończenie dir cuta? Copywriter do wynajęcia http://www.facebook.pl/tekstynazlecenie - polub to :) |
|||
|
14-05-2006, 06:40 AM
|
|||
|
|||
|
ja przepraszam co to jest spojler????? :P
|
|||
|
14-05-2006, 07:20 AM
|
|||
|
|||
military napisał(a):Lock, stock and two smoking barrels kurcze, nie wiedzialem ze istnieje takowa wersja. na imdb nic nie podaja o innym zakonczeniu, jedynie opisanych jest kilka dodanych scen. http://www.forestbrothers.za.pl --- http://www.film.org.pl --- http://www.kluczevia.pl --- http://www.stallone.pl |
|||
|
14-05-2006, 07:40 AM
|
|||
|
|||
maciej napisał(a):ja przepraszam co to jest spojler????? :PSpojler, to jest zdradzanie treści filmu, ważnych dla fabuły scen, roztrzygnięć, zakończenia. Zdecydowanie niemile widziane, gdyż ktoś, kto nie oglądał filmu, a przez przypadek przeczyta taki spojler, może już nie mieć przyjemności z oglądania danego filmu. Dlatego wyraźnie oznaczamy spojlery (np. kolorem, mniejszą czcionką, itp.), aby ktoś, kto nie chce takowych czytać, "z rozpędu" ich nie przeczytał. A najlepiej jest w ogóle nie pisać spojlerów. Niedziela rano, strasznie mi idzie pisanie czegokolwiek, więc sorki za bełkotliwą wypowiedź. :) |
|||
|
14-05-2006, 08:00 AM
|
|||
|
|||
|
Tomashec: a jaką wersję widziałeś? Myślałem że jest tylko jedna:)
Copywriter do wynajęcia http://www.facebook.pl/tekstynazlecenie - polub to :) |
|||
|
14-05-2006, 01:19 PM
|
|||
|
|||
|
a ktos wspomnial o Grze? To dopiero wbija w fotel!
Zosia NATASCHA-MCELHONE.NET |
|||
|
14-05-2006, 03:04 PM
|
|||
|
|||
|
dla mnie genialnymi zakończeniami mogą się poszczycić końcowe filmy kieślowskiego. Czerwony, Biały, także pośmiertne Niebo. Wszystkie są tak nierealne, absurdalne, niedopowiedziane i jednocześnie piękne. Przy okazji jednocześnie nie mamy pojęcia o tym jak się opowieść zakończyła, i czy był to happy end czy nie:)
|
|||
|
23-08-2006, 05:09 PM
|
|||
|
|||
|
świetne zakończenie ma Before Sunset - zdejmie tę obrączkę czy nie? I dlaczego trzeba czekać kolejne 10 lat na rozwinięcie jednej z najciekawszych historii miłosnych w historii kina? :)
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

/
/