Odpowiedz 
Krzyżacy
13-07-2007, 11:30 PM
13-07-2007 11:30 PM
Krzyżacy
Obejrzałem dzisiaj po kilkuletniej przerwie od ostatniego razu. Przez cały seans irytował mnie tragicznie przycięty w wydaniu DVD obraz z 2.35:1 do 16:9 w którym co chwilę ktoś mówił spoza kadru (za to się należy ćwiartowanie), ale poza tym....

Zasadniczo uważam polskie kino za dno i to dno położone baaardzo głęboko. Ale jest kilka wyjątków i to jest zdecydowanie jeden z nich.

Dlaczego 50 lat temu się dało coś takiego zrobić a teraz się już nie da?
Mimo tego że Danusia nie jest zbyt urodziwa, a pod Grunwaldem rycerstwa trochę za mało, film jest po prostu rewelacyjny, co chwila przecierałem oczy ze zdumienia nie mogąc uwierzyć że to nasza rodzima produkcja. Końcowa sekwencja bitwy mimo widocznych teraz niedociągnięć ma sporo momentów wbijających w ziemię (bogarodzica, czy szarża Krzyżackiej jazdy) mając świadomośc, że ci wszyscy zakuci w zbroje goście na koniach to nie wygenerowane przez komputer ludziki trudno powstrzymać opad szczęki :D

Esencja historycznego kina o średniowieczu, a do tego świetna ekranizacja, świetni Jurand ze Spychowa i Maćko z Bogdańca, Jagienka i Zbyszko w porządku, Danusia...no tą mogli dobrać lepiej, film ma może swoje wady ale specjalnei się ich nie zauważa, no i jest to bodaj najważniejszy film mojego dzieciństwa który po raz pierwszy oglądałem mając jakieś 5 lat i marudząc "To kiedy będzie ta bitwa?" a mając lat 10 już miałem przeczytaną książkę 8) oby tylko ktos w końcu się pofatygował by wydać go na DVD jak należy.

10/10

PS. kilka lat temu mówiło się realizacji nowej wersji Krzyżaków (czy nawet dwóch nowych wersji) jednak plan jakoś nie wypalił i prawdę mówiąc po tym co zrobiono z Wiedźminem czy Starą Baśnią to może i nawet lepiej :P
Odpowiedz cytując ten post
14-07-2007, 10:01 PM
14-07-2007 10:01 PM
Re: Krzyżacy
Gieferg napisał(a):Esencja historycznego kina o średniowieczu, a do tego świetna ekranizacja, świetni Jurand ze Spychowa i Maćko z Bogdańca, Jagienka i Zbyszko w porządku, Danusia...

...i plastikowe zbroje. :D

Copywriter do wynajęcia
http://www.facebook.pl/tekstynazlecenie - polub to :)
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
15-07-2007, 11:39 AM
15-07-2007 11:39 AM
Re: Krzyżacy
Gieferg napisał(a):Zasadniczo uważam polskie kino za dno i to dno położone baaardzo głęboko. Ale jest kilka wyjątków i to jest zdecydowanie jeden z nich.

Dlaczego 50 lat temu się dało coś takiego zrobić a teraz się już nie da?

DZISIEJSZE polskie kino to dno. Warto zauważyć że dawniej powstawało dużo więcej udanych i naprawde genilanych produkcji. Wyobrażacie sobie jakby wyglądali Krzyżacy gdyby teraz wziął sie za nich Wajda albo niedaj boże Brodzki.

"Cztery ściany cztery kąty, a w tej pustce ty sam...piąty"
Znajdź wszystkie posty użytkownika
18-12-2007, 10:35 PM
18-12-2007 10:35 PM

EE ty chyba dzialy pomyliles :lol:

Terminator | Aliens | The Abyss | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
23-07-2010, 10:20 AM
23-07-2010 10:20 AM

Z okazji 600 lecia Grunwaldu i zarazem 50-lecia filmu "Krzyżacy" doczekali się odrestaurowanej wersji która tydzień temu została dołączona do Gazety Wyborczej (i chyba leciała również w TV, nie jestem pewny, TV nie oglądam)

Zestawienia screenshotów z nowego wydania (po lewej) i starego (po prawej):

[Obrazek: pdvd000q.th.jpg]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
23-07-2010, 11:40 AM
23-07-2010 11:40 AM

No była jakos ostatnio na Jedynce

http://www.facebook.com/Queen.WeWantItAll
wkliknij się i "zbluzgaj" politykę wydawniczą Queen Productions
Odpowiedz