Odpowiedz 
Książka życzeń i zażaleń
26-09-2005, 12:57 AM
26-09-2005 12:57 AM
Książka życzeń i zażaleń
Czy coś zostało w F/X spartolone i co powinno się w nim jeszcze znaleźć?

Co tyczy się drugiej części pytania - proszę o wpisy tytułów, które nie są tylko monotonnym pokazem niebieskiego (tudzież zielonego) ekranu (jak nowe "Gwiezdne wojny"), oraz tytułów, które w (dostępnych w tym kraju) wydaniach DVD oferują konkretny wstęp za kulisy realizacji (bo powiedzmy sobie szczerze - komentarze i dokumenty o realizacji, to bez wątpienia najlepsze źródło wiedzy, niezbędnej do zbudowania F/X-owych opisów).

Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
26-09-2005, 02:19 AM
26-09-2005 02:19 AM

hmm, skoro jest Die hard 1 i 2, to czemu i nie 3 (chociaż tam raczej pirotechniki jak efektów). To samo tyczyłoby się Robocopa i Star Treków (ale właściwie tylko do V) oraz Alien Resurrection - to wszystko mogłoby dołączyć do reszty, aczkolwiek co do działu FX to nie mam żadnych życzeń - zawsze przyjemnie się czyta to co tam jest, więc zdaję się na wybór autora ;)

Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/mymovies/list?l=27018617
26-09-2005, 08:04 AM
26-09-2005 08:04 AM

"Die Hard with a Vengeance" - brak tego tytułu na polskim rynku w wersji dwupłytowej (na zachodzie oczywiście jest).

"Robocop 2" i "Robocop 3" - j.w.

"Star Treki" - tu wszystkie wydania są dostępne, niestety nie wszystkie posiadam.

"Alien Resurrection" - prace rozpoczęte, ale na razie zarzucone.

26-09-2005, 01:44 PM
26-09-2005 01:44 PM

Bardzo ciekawe wizualnie filmy Terry'ego Gilliama - Fear and loathing in Las Vegas, Brazil, Przygody barona Munchausena, 12 małp... Chętnie bym poczytał o ich realizacji.

Copywriter do wynajęcia
http://www.facebook.pl/tekstynazlecenie - polub to :)
26-09-2005, 02:46 PM
26-09-2005 02:46 PM

Ja też bym chętnie poczytał o realizacji, ale na razie NIE MA skąd wziąć informacji (poza "12 małpami" porządnie wydanymi na DVD). Znasz numer komórki do Gilliama? Nie? Więc proponuję najpierw zapoznać się z ofertą DVD sklepów internetowych i dopiero na ich podstawie formować listę życzeń. Chyba że wolisz, żeby tak oczekiwane przez Ciebie informacje, były dziełem mojej wyobraźni...

26-09-2005, 05:45 PM
26-09-2005 05:45 PM

To po kiego diabła pytasz? Nie jestem chodzącym katalogiem sklepów z dvd. Poza tym 12 małp jest - sam przyznajesz.

Copywriter do wynajęcia
http://www.facebook.pl/tekstynazlecenie - polub to :)
26-09-2005, 06:47 PM
26-09-2005 06:47 PM

Po tego diabła, który wyjaśnia, że opisy nie biorą się z powietrza i potrzebne jest do ich skonstruowania kompetentne archiwum. Prośby i sugestie moich czytelników, choćby najszczersze i bez odrobiny postawy roszczeniowej, muszą być niestety skonfrontowane z podażą rynku i moimi możliwościami. To nie są analizy merytoryczne, gdzie wystarczy sama znajomość filmu. To analizy techniczne, które muszą być oparte na dokładnych danych, których sobie nie wymyślę, patrząc tylko na ekran. Bardzo rzadko udaje mi się oprzeć tekst wyłącznie na źródłach sieciowych (tak powstała analiza "2001: Odysei Kosmicznej"). Takie strony jak F/X, to wciąż niezwykle rzadkie rarytasy.

Poza tym, jaki to problem wejść na http://www.oceandvd.pl , wklepać żądany tytuł i zobaczyć, jakimi dodatkami dysponuje? Ja wykonuję dla Was ogromną pracę - zrewanżujcie się chociaż taką drobnostką, bym za każdym razem nie musiał mówić, jak dziad do obrazu.

26-09-2005, 09:55 PM
26-09-2005 09:55 PM

Adi napisał(a):Ja też bym chętnie poczytał o realizacji, ale na razie NIE MA skąd wziąć informacji (poza "12 małpami" porządnie wydanymi na DVD). Znasz numer komórki do Gilliama?
Ja też nie znam, ale jeśli chcesz, to podeślę Ci moją kopię "12 małp" w celach edukacyjnych, Adi :)
26-09-2005, 11:18 PM
26-09-2005 11:18 PM

"12 małp" akurat mam, ale dziękuję za chęć pomocy :).

26-09-2005, 11:21 PM
26-09-2005 11:21 PM

Adi napisał(a):"12 małp" akurat mam, ale dziękuję za chęć pomocy :).
Ewentualnie mogę jeszcze zaoferować płytę z dodatkami z kolekcji Indiany Jonesa, ale nie wiem, czy według Ciebie to dobry materiał na artykuł o F/X :)
27-09-2005, 12:01 AM
27-09-2005 12:01 AM

To znakomity materiał, ale to też już mam :) . Generalnie, odkąd zacząłem robić F/X, przy zakupach DVD zwracam szczególną uwagę na ich użyteczność pod kątem F/X właśnie. Doszło nawet do tego, że ściągnąłem sobie z Australii dwupłytowy "Armageddon" bez polskich napisów tylko dlatego, że były tam bardzo ciekawe dodatki, które wykorzystałem przy opisie efektów na stronie :) .

Czasami jednak szlag mnie trafia, kiedy widzę krajowe wydawnictwa, chlastane z dodatków w imię nie wiadomo czego. "TRON" wyszedł u nas bez drugiej płytki, to samo "Armageddon", "Szklane pułapki", czy "Speed". Innym przypadkiem jest "X-Men" - pierwsze wydanie zawierało sceny usunięte, których zabrakło na dwupłytowcu "X-Men 1,5". Żeby mieć full wypas, musiałem się postarać o oba wydawnictwa (i właśnie kończę opis "X-Men" do F/X :) ).

27-09-2005, 02:03 AM
27-09-2005 02:03 AM

O ! X-men :D To już więcej życzeń chwilowo nie mam (poza X-men 2 ;) )

Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/mymovies/list?l=27018617
27-09-2005, 11:19 PM
27-09-2005 11:19 PM

A ja ostatnio ogladalem jakis film i tak patrzac na efekty specjalne pomyslalem: "chetnie przeczytalbym opracowanie tegoz w f/x adiego" i zapomnialem co to bylo. :(
Znajdź wszystkie posty użytkownika
27-09-2005, 11:26 PM
27-09-2005 11:26 PM

hehe, pamiętaj tylko, żeby nie żądać ode mnie rzeczy niemożliwych, jak np. Harry Potter. Na DVD zamiast komentarzy i rzetelnych dokumentów o realizacji, są gry dla dzieci... :(

01-10-2005, 07:00 PM
01-10-2005 07:00 PM

Do analizy filmu Coś mógłbyś dodać opis wyciętych scen . Brakuje mi tego w tym opisie. Aha Carpenter wspomniał w dokumencie ze nakręcił alternatywne zakończenie w którym MacReady jest uratowany i przechodzi test na nosicielstwo.
01-10-2005, 07:08 PM
01-10-2005 07:08 PM

O alternatywnym zakończeniu napisałem, zaś scen wyciętych rzeczywiście brak. To niedopatrzenie z mojej strony, pochodzące z czasów, kiedy zaczynałem F/X i nie zakładałem jeszcze stałego punktu analiz, czyli scen wyciętych. Może kiedyś je tam wstawię :).

02-10-2005, 01:06 PM
02-10-2005 01:06 PM

Jakbys nie mial kompletnie zadnego pomyslu na nastepna analize proponuje "Constantine". Efekty specjalne trzymaja tu jako taki poziom, a na wydaniu dvd jest sporo ciekawych dodatkow poswieconych realizacji filmu.
28-10-2005, 10:50 AM
28-10-2005 10:50 AM

Ja bym optował za Parkiem Jurajskim :D Szczególnie że niedawno ukazała się edycja kolekcjonerska bogata w dodatki. W końcu pierwsza część to pewien krok w dziedzinie efektów specjalnych.

get ready for suprise...
28-10-2005, 10:59 AM
28-10-2005 10:59 AM

Ta edycja "kolekcjonerska" jest tylko zestawieniem wcześniejszych, też kolekcjonerskich wydań każdego z filmów :) . Co do reszty, to masz rację, ale na "Jurassic Park" na razie nie mam czasu. Jestem zakopany w innych tekstach na stronę, choć niekoniecznie wszystkch do F/X :) .

01-11-2005, 02:00 PM
01-11-2005 02:00 PM

Adi napisał(a):Jestem zakopany w innych tekstach na stronę, choć niekoniecznie wszystkch do F/X :) .

Błąd... wielki błąd... wręcz wielbłąd :) Od nie-f/x-owych tekstów jest sporo ludków więc niech oni piszą swoje a ty skup się na efektach :D

Czekam na analizę X-menów.

Dla miłośników efektów i kręcenia filmów: http://sfx.histo.pl/
01-11-2005, 03:13 PM
01-11-2005 03:13 PM

Nie można ciągle pisać o efektach, bo to nudne :). Poza tym, kto z tych ludków podejdzie z takim sercem do opisywanej właśnie przeze mnie twórczości Kevina Smitha? :D

01-11-2005, 06:51 PM
01-11-2005 06:51 PM

Adi napisał(a):Poza tym, kto z tych ludków podejdzie z takim sercem do opisywanej właśnie przeze mnie twórczości Kevina Smitha? :D

Zaden nie ma na tym punkcie az takiego jobla. :twisted:
22-02-2006, 08:04 PM
22-02-2006 08:04 PM

Hmm a moze tekst z jajem - analiza efektow w "Plan 9 from outer space"? :) W razie czego, sluze materialami :D
22-02-2006, 08:30 PM
22-02-2006 08:30 PM

To interesujące - a co masz poza rzeczonym filmem, oraz "Edem Woodem" Burtona, który był niemal odtworzeniem "behind the scenes"? :)

22-02-2006, 08:48 PM
22-02-2006 08:48 PM

Dwie edycje DVD (standartowa i "limited collectors edition" - poszerzona o jakis przeszlo godzinny film o produkcji, ktorego nie mialem jeszcze okazji obejrzec), wspomnianego "Eda Wooda" oraz specjalne wydanie bodajze "f/x" albo "sci-fi" (a moze innej gazety traktujacej o efektach - glowy nie dam, mam gdzies w zbiorach :) w calosci poswiecone temu wiekopomnemu "dzielu" - zdaje sie, ze wydane dla upamietnienia czterdziestolecia ch(w)aly). Jak znajde chwile to przekopie strych i opisze wszystko dokladnie :)
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości