Odpowiedz 
Młode Wilki (oraz prequel)
12-07-2008, 08:55 PM
12-07-2008 08:55 PM
Młode Wilki (oraz prequel)
Czy jest na tym forum ktoś, kto podobnie jak ja odczuwa sentyment do tego filmu? Należę do grona osób, dla których obraz ten jest swego rodzaju klasykiem i filmem kultowym (może dlatego, że jego premiera przypadła na lata mojej młodości). Ja wiem, że to nie ten sam poziom co post-PRL-owskie komedie, czy filmy Pasikowskiego, ale Żamojda stworzył wg mnie coś, czego nie było jeszcze w polskim kinie - obraz sensacyjny, na który składa się świetny scenariusz, ciekawe postacie, rewelacyjna muzyka VM, efektowane pościgi i strzelaniny, no i dialogi - nie mniej kultowe, niż te z Psów.

Podobnie z jego kontynuacją (MW 1/2) - trzyma poziom poprzednika (wielki plus za prequel - dzięki czemu widzimy całą paczkę kumpli w pełnym składzie) i ogląda się ją z równą przyjemnością.

Dla chętnych - polecam dla przypomnienia krótkie kompilacje scen z obu części znalezione na YT:

MW: http://pl.youtube.com/watch?v=F95fmvZPHf0
MW 1/2: http://pl.youtube.com/watch?v=iNYz1KTMa2g

Łezka się w oku kręci ;) Czy ktoś ma podobne do mojego zdanie? :)

p.s. Nie - nie chodzę w dresie 8)

People should not be afraid of their governments.
Governments should be afraid of their people.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-07-2008, 09:19 PM
12-07-2008 09:19 PM
Re: Młode Wilki (oraz prequel)
m010ch napisał(a):p.s. Nie - nie chodzę w dresie 8)
A co ma to do tego czy komuś się ten film podoba czy nie? :shock:

Terminator | Aliens | The Abyss | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
12-07-2008, 09:23 PM
12-07-2008 09:23 PM

-> http://film.org.pl/prace/polska_lata90.html

Nr 14;)

opium.org.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
12-07-2008, 09:32 PM
12-07-2008 09:32 PM

D'mooN napisał(a):-> http://film.org.pl/prace/polska_lata90.html

Nr 14;)
Prawidłowo odczytana aluzja ;)

People should not be afraid of their governments.
Governments should be afraid of their people.
13-07-2008, 04:57 PM
13-07-2008 04:57 PM

"Młode wilki" versus "Psy"? 8) Grzechem byłoby postawienie obok siebie tych dwóch filmów, chyba że mówimy o jako takiej kultowości. Kilka miesięcy miałem szansę obejrzeć obie części i Psów, i Wilków, i powiem jedno: na każdym kroku Pasikowski góruje nad Żamojdą, tak pod względem fabularnym, aktorskim i realizacyjnym 8) a ponadto sentymenty na bok - Psy się nie zestarzały ani trochę, za to Wilki, ech...

Celuloidowi Fetyszyści: Cannes super jak zawsze
13-07-2008, 06:58 PM
13-07-2008 06:58 PM

moim zdaniem zarówno Psy, jak i Wilki zestarzały się i to bardzo (choć Psy jeno z kontekście politycznym). Jeśli jednak chodzi o te drugie, to dla mnie to dno - owszem, kiedyś ten film był cool, ale już dawno nie jest (o prequelu wolę nawet nie wspominać, bo był kiszką już od razu) i jedyne co warte w nim uwagi, to nieśmiertelna muzyka VM.

PS. Głupotka: Młode Wilki 1/2 powstały jako prequel poprzednich, ale każdy, jeden, pojedyńczy, używany w tym filmie sprzęt jest o klasę do przodu w porównaniuz pierwszą częścią, nie mówiąc już o tym, że przed rokiem 94 (bo to przed nim jak rozumiem dzieje się akcja) większość z tych gadżetów, jakimi posługują się bohaterowie była w Polsce nie do zdobycia na porządku dziennym (a na takim porządku są bohaterowie, co pokazuje choćby scena, gdy rabują sklep sportowy czy co to tam jest)

Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/mymovies/list?l=27018617
13-07-2008, 07:47 PM
13-07-2008 07:47 PM

Mefisto napisał(a):moim zdaniem zarówno Psy, jak i Wilki zestarzały się i to bardzo (choć Psy jeno z kontekście politycznym).

tło "Psów" jest autentyczne, ściśle powiązane z przełomem dekad. trudno tu mówić o "zestarzeniu się"... zresztą "Wilki" też można w podobny sposób postrzegać, jednak cała ta cooltowa otoczka obrosła mchem 8)

Celuloidowi Fetyszyści: Cannes super jak zawsze
06-08-2008, 03:35 PM
06-08-2008 03:35 PM

Dla mnie to jeden z gorszych filmów polskich i w ogóle nie rozumiałem jego fenomenu. Taka nieudana próba skopiowania akcyjniaka-dramatu. W ogóle nie interesowały mnie relacje między bohaterami, nie trzymał w napięciu - wytrwałem do końca, ale nie wrócę już nigdy do "Młodych wilków".

Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.
18-08-2011, 03:27 PM
18-08-2011 03:27 PM
RE: Młode Wilki (oraz prequel)
Pierwsza część jest całkiem niezłym filmem, jedynie mało odważnie zrealizowanym. Natomiast druga część (prequel) to już szczyt głupoty i tandety. Film jest beznadziejnie wyreżyserowany. Do tej pory najgorsza reżyseria, jaką kiedykolwiek widziałem. Każda minuta filmu to kicz. A sceny akcji to już debilny poziom. Przykład, że więcej nie znaczy lepiej.
19-08-2011, 06:31 AM
19-08-2011 06:31 AM
No ale mimo tego wszystkiego łezka w oku może się zakręcić. :)

22.04.2011
19-08-2011, 08:11 AM
19-08-2011 08:11 AM
Z filmu pamiętam głównie piosenki Varius Manx, ale obraz w sumie nie był zły, chociaż dzisiaj zalatuje tandetą.

Top 11:
Reservoir Dogs, Fight Club, Godfather, Forrest Gump, Seven, Pianist, Platoon, Blade Runner, Raiders of the Lost Ark, Psy, Drive
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości