Tym razem zagrały cztery osoby. Runda rzeczywiście okazała się trudniejsza, bo nieodgadniętych zostało aż 6 kadrów.
tchopz – 48 (odg. 16)
Nakf – 42 (14)
Maćko – 37 (12 + 1 pkt.)
zdzichon – 32 (10 + 2 pkt.)
Klasyfikacja generalna:
Nakf – 111 pkt.
zdzichon – 92
Maćko – 81
tchopz – 48
Donia Agata – 34
Lawrence – 33
........... 1. Michael Jackson – Smooth Criminal (1987)
Za szczyla słowa Annie are you O.K., are you O.K. odbierałem jako eny bedy łokci, eny łokci. Zresztą mam tak do dzisiaj.
Zgadli: tchopz, Nakf, Maćko, zdzichon
........... 2. R.E.M. – Shiny Happy People (1991)
Tej piosenki to nawet nie lubię, bo dla mnie jest całkowicie byle jaka, ale to był spory hit i puszczano ją u nas wiele razy.
........... 3. Berlin – Take My Breath Away (1986)
Jedna z najbardziej filmowych kompozycji w tym quizie. Wstyd by było, gdyby ktoś z was nie zgadł.
........... 4. Eurythmics feat. Aretha Franklin – Sisters Are Doin' It for Themselves (1985)
Znakomity, rytmiczny, przebojowy duet im wyszedł.
Zgadli: tchopz, Nakf
Maćko poznał zespół (1 punkt), ale podał tytuł "Artista", a coś takiego raczej nawet nie istnieje (mam całą dyskografię zespołu).
........... 5. Queen – These Are the Days of Our Lives (1991)
Jedna z ostatnich piosenek Freddiego i spółki, piękna, smutna, melancholijna (wielu z was powiedziałoby: nostalgiczna...), refleksyjna – czyż nie?
Zgadli: tchopz, Nakf, Maćko
Zdzichon dostaje punkt za Queen, ale nie za tytuł "I'm Going Slightly Mad".
........... 6. Moby – Why Does My Heart Feel So Bad? (1999)
Chyba rzadko tak mało słów przekazuje tak wiele. Jedna z najsmutniejszych, najbardziej przejmujących ballad.
........... 7. A-ha – Crying in the Rain (1990)
Kolejna mocna, melancholijna, niezapomniana ballada od trzech Norwegów.
Punkt dla zdzichona za rozpoznanie zespołu, ale z błędnym tytułem (ich superhit "Take on Me" dałem w poprzednim MK).
........... 8. Elton John & Jennifer Rush – Flames of Paradise (1987)
Świetny duet w znakomitym, pomysłowym teledysku.
Nikt nie zgadł, a Maćko sądził, że to Cher.
........... 9. Pet Shop Boys – Domino Dancing (1988)
Lokalna piękność i dwóch rywalizujących o nią kogucików. Trochę nietypowa piosenka w dorobku duetu, ale za moich czasów ten wakacyjny szlagier się oglądało i słuchało do upadłego.
Zgadli: tchopz, Maćko, zdzichon
........... 10. Erasure – Sometimes (1986)
Jeden z bardziej znanych i przebojowych utworów tego duetu.
Bez poprawnych odpowiedzi, Kenny G to typ Maćka, a Madness zdzichona.
........... 11. Yazz & The Plastic Population – The Only Way Is Up (1988)
Wydawało mi się, że to jest dość znane, jednak ani jednego strzału od was.
........... 12. Phil Collins – I Wish It Would Rain Down (1989)
Takie teledyski nazywa się chyba "epickimi". Rozbudowana historia, w której Phil z właściwym sobie poczuciem humoru ujawnia pełnię swoich aktorskich możliwości.
Zgadli: tchopz, Maćko
........... 13. Enigma – Sadeness (Part I) (1990)
Tym utworem projekt Michaela Cretu rozpoczął swoją długoletnią obecność w kategorii muzyki naznaczonej tajemniczością.
Zdzichon był bardzo blisko, celując w ERA "Ameno".
........... 14. Kim Wilde – You Came (1988)
Nie mogłem pominąć jednej z największych popowych gwiazdek tamtych lat, więc wybrałem charakterystyczne obcisłe wdzianko z przeboju z jej najbardziej znanej płyty ("Close").
Zgadli: tchopz, Nakf, zdzichon
Maćko strzelił w Madonnę.
........... 15. Modern Talking – Atlantis Is Calling (S.O.S. for Love) (1986)
Czego tu nie było! Ognie, dymy, szklane kule, ruiny i różowe spodnie Thomasa Andersa. W dzieciństwie wypatrywałem w TV tego przeboju z jego niesamowicie intrygującym tytułem.
........... 16. Scooter – Friends (1995)
Znam trochę ich wczesnych piosenek, teledyski słabiej, ale zapamiętałem zabawny motyw dziewczynki wręczającej wybuchowy prezent.
........... 17. Boy George – The Crying Game (1992)
Piosenka stara, ale kiedy chłopaki z Pet Shop Boys przerobili ją po swojemu, w połączeniu z subtelnym, melancholijnym wokalem Boya George'a wyszło coś, w czym się zakochałem już lata temu.
Zgadli: Nakf
Joy Division – rzekł Maćko.
........... 18. Jason Donovan & Kylie Minogue – Especially for You (1988)
Pamiętam, jak ta balladka rządziła na listach przebojów. Też byłem nią zachwycony, potem mi przeszło, lecz trzeba jej oddać, co cesarskie, i umieścić na liście klasyków.
Zgadli: Nakf, zdzichon
........... 19. Snap! feat. Summer – The First the Last Eternity (Till the End) (1994)
Od samego początku słuchałem tego przebojowego rytmu jak urzeczony. I nawet z tego powodu kupiłem ich kasetę z "the best".
Bez dobrych typów, Maćko mówi: The Alan Parsons Project, "Don't Answer Me".
........... 20. Pet Shop Boys – Rent (1987)
Zbiegająca po schodach kobieta wyrzucająca futrzany szal to również mocno eksploatowany w naszej telewizji teledysk do jednego z bardziej znanych hitów duetu.
Nikt nie zgadł.
........... 21. Bryan Ferry – Slave to Love (1985)
Tę zmysłową, kipiącą erotyzmem piosenkę znam od niepamiętnych czasów, ale wideoklip poznałem dopiero kilka lat temu.
........... 22. Liza Minnelli – Losing My Mind (1989)
Główny przebój Lizy z płyty "Results" utrzymany jest w charakterystycznym stylu Pet Shop Boys, jak i cały album, który jest piękny, dojrzały (zapewniam) i dowodzi wszechstronności chłopaków.
Znowu Madonna chodzi po głowie Maćkowi, poza tym kadr nieodgadnięty.
........... 23. Wham! – Wake Me Up Before You Go-Go (1984)
Kto nie zna tej piosenki, niech pierwszy rzuci kamieniem. A jeśli ją nienawidzi jak "Last Christmas", niech dorzuci drugi.
........... 24. Cliff Richard – Mistletoe and Wine (1988)
Klasyczna świąteczna ballada, żeby się cieplej robiło na sercu.
Zgadli: tchopz
Świąteczny klimat wyczuł Maćko, ale lekko przestrzelił, bo nie jest to Shakin' Stevens i jego "Merry Christmas Everyone".
Oto przed wami runda ostatnia.
Macie czas do piątku, godz. 15 (być może znowu będzie zmiana).
tchopz – 48 (odg. 16)
Nakf – 42 (14)
Maćko – 37 (12 + 1 pkt.)
zdzichon – 32 (10 + 2 pkt.)
Klasyfikacja generalna:
Nakf – 111 pkt.
zdzichon – 92
Maćko – 81
tchopz – 48
Donia Agata – 34
Lawrence – 33
........... 1. Michael Jackson – Smooth Criminal (1987)
Za szczyla słowa Annie are you O.K., are you O.K. odbierałem jako eny bedy łokci, eny łokci. Zresztą mam tak do dzisiaj.
........... 2. R.E.M. – Shiny Happy People (1991)
Tej piosenki to nawet nie lubię, bo dla mnie jest całkowicie byle jaka, ale to był spory hit i puszczano ją u nas wiele razy.
........... 3. Berlin – Take My Breath Away (1986)
Jedna z najbardziej filmowych kompozycji w tym quizie. Wstyd by było, gdyby ktoś z was nie zgadł.
........... 4. Eurythmics feat. Aretha Franklin – Sisters Are Doin' It for Themselves (1985)
Znakomity, rytmiczny, przebojowy duet im wyszedł.
Zgadli: tchopz, Nakf
Maćko poznał zespół (1 punkt), ale podał tytuł "Artista", a coś takiego raczej nawet nie istnieje (mam całą dyskografię zespołu).
........... 5. Queen – These Are the Days of Our Lives (1991)
Jedna z ostatnich piosenek Freddiego i spółki, piękna, smutna, melancholijna (wielu z was powiedziałoby: nostalgiczna...), refleksyjna – czyż nie?
Zdzichon dostaje punkt za Queen, ale nie za tytuł "I'm Going Slightly Mad".
........... 6. Moby – Why Does My Heart Feel So Bad? (1999)
Chyba rzadko tak mało słów przekazuje tak wiele. Jedna z najsmutniejszych, najbardziej przejmujących ballad.
........... 7. A-ha – Crying in the Rain (1990)
Kolejna mocna, melancholijna, niezapomniana ballada od trzech Norwegów.
Punkt dla zdzichona za rozpoznanie zespołu, ale z błędnym tytułem (ich superhit "Take on Me" dałem w poprzednim MK).
........... 8. Elton John & Jennifer Rush – Flames of Paradise (1987)
Świetny duet w znakomitym, pomysłowym teledysku.
Nikt nie zgadł, a Maćko sądził, że to Cher.
........... 9. Pet Shop Boys – Domino Dancing (1988)
Lokalna piękność i dwóch rywalizujących o nią kogucików. Trochę nietypowa piosenka w dorobku duetu, ale za moich czasów ten wakacyjny szlagier się oglądało i słuchało do upadłego.
........... 10. Erasure – Sometimes (1986)
Jeden z bardziej znanych i przebojowych utworów tego duetu.
Bez poprawnych odpowiedzi, Kenny G to typ Maćka, a Madness zdzichona.
........... 11. Yazz & The Plastic Population – The Only Way Is Up (1988)
Wydawało mi się, że to jest dość znane, jednak ani jednego strzału od was.
........... 12. Phil Collins – I Wish It Would Rain Down (1989)
Takie teledyski nazywa się chyba "epickimi". Rozbudowana historia, w której Phil z właściwym sobie poczuciem humoru ujawnia pełnię swoich aktorskich możliwości.
Zgadli: tchopz, Maćko
........... 13. Enigma – Sadeness (Part I) (1990)
Tym utworem projekt Michaela Cretu rozpoczął swoją długoletnią obecność w kategorii muzyki naznaczonej tajemniczością.
Zdzichon był bardzo blisko, celując w ERA "Ameno".
........... 14. Kim Wilde – You Came (1988)
Nie mogłem pominąć jednej z największych popowych gwiazdek tamtych lat, więc wybrałem charakterystyczne obcisłe wdzianko z przeboju z jej najbardziej znanej płyty ("Close").
Maćko strzelił w Madonnę.
........... 15. Modern Talking – Atlantis Is Calling (S.O.S. for Love) (1986)
Czego tu nie było! Ognie, dymy, szklane kule, ruiny i różowe spodnie Thomasa Andersa. W dzieciństwie wypatrywałem w TV tego przeboju z jego niesamowicie intrygującym tytułem.
........... 16. Scooter – Friends (1995)
Znam trochę ich wczesnych piosenek, teledyski słabiej, ale zapamiętałem zabawny motyw dziewczynki wręczającej wybuchowy prezent.
........... 17. Boy George – The Crying Game (1992)
Piosenka stara, ale kiedy chłopaki z Pet Shop Boys przerobili ją po swojemu, w połączeniu z subtelnym, melancholijnym wokalem Boya George'a wyszło coś, w czym się zakochałem już lata temu.
Zgadli: Nakf
Joy Division – rzekł Maćko.
........... 18. Jason Donovan & Kylie Minogue – Especially for You (1988)
Pamiętam, jak ta balladka rządziła na listach przebojów. Też byłem nią zachwycony, potem mi przeszło, lecz trzeba jej oddać, co cesarskie, i umieścić na liście klasyków.
Zgadli: Nakf, zdzichon
........... 19. Snap! feat. Summer – The First the Last Eternity (Till the End) (1994)
Od samego początku słuchałem tego przebojowego rytmu jak urzeczony. I nawet z tego powodu kupiłem ich kasetę z "the best".
Bez dobrych typów, Maćko mówi: The Alan Parsons Project, "Don't Answer Me".
........... 20. Pet Shop Boys – Rent (1987)
Zbiegająca po schodach kobieta wyrzucająca futrzany szal to również mocno eksploatowany w naszej telewizji teledysk do jednego z bardziej znanych hitów duetu.
Nikt nie zgadł.
........... 21. Bryan Ferry – Slave to Love (1985)
Tę zmysłową, kipiącą erotyzmem piosenkę znam od niepamiętnych czasów, ale wideoklip poznałem dopiero kilka lat temu.
........... 22. Liza Minnelli – Losing My Mind (1989)
Główny przebój Lizy z płyty "Results" utrzymany jest w charakterystycznym stylu Pet Shop Boys, jak i cały album, który jest piękny, dojrzały (zapewniam) i dowodzi wszechstronności chłopaków.
Znowu Madonna chodzi po głowie Maćkowi, poza tym kadr nieodgadnięty.
........... 23. Wham! – Wake Me Up Before You Go-Go (1984)
Kto nie zna tej piosenki, niech pierwszy rzuci kamieniem. A jeśli ją nienawidzi jak "Last Christmas", niech dorzuci drugi.
........... 24. Cliff Richard – Mistletoe and Wine (1988)
Klasyczna świąteczna ballada, żeby się cieplej robiło na sercu.
Zgadli: tchopz
Świąteczny klimat wyczuł Maćko, ale lekko przestrzelił, bo nie jest to Shakin' Stevens i jego "Merry Christmas Everyone".
Oto przed wami runda ostatnia.
Macie czas do piątku, godz. 15 (być może znowu będzie zmiana).
11-06-2017, 17:02