|
Melancholia [by Lars von Trier]
|
|
27-05-2011, 07:00 AM
|
|||
|
|||
|
Melancholia [by Lars von Trier]
Tak, tak, tak, od tego nazisty, antysemity i pseudoartysty.
Rasowe kino SF z wątkiem katastroficznym: do Ziemi zbliża się obca planeta, która już za chwileczkę, już za momencik zderzy się z naszym globem. Czy znajdzie się śmiałek, który uratuje ludzkość? Co zrobią najbystrzejsze umysły tego świata? Co zrobi amerykański prezydent? Gdzie możemy się schować? Czy zdążymy uciec przed zagładą? Na te i inne pytania Lars von Trier chętnie odpowie. Lekko zarysowanym tłem dla dynamicznej, pełnej napięcia akcji, będzie konflikt rodzinny. LvT nie zapomni o miłości, zdradzie, honorze i poświęceniu - ale to tak tylko na marginesie. Prawdopodobnie pojawią się roboty. Popcorn do ręki, siorbnięcie colą i jazda. Celuloidowi Fetyszyści: Cannes super jak zawsze |
|||
|
27-05-2011, 08:32 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2011 08:34 AM przez vast.)
|
|||
|
|||
|
RE: Melancholia [by Lars von Trier]
jezu jaki słaby trailer. gdzie to sf? gdzie te roboty? szykuje sie kolejne euro gówno spod ręki naziola. jak widać zagłada ziemi to tylko jakiś poboczny element, a kirsten dunst wariuje jakby miała kosmiczny hiper okres. jak dla mnie miałkie do bólu i godne politowania.
|
|||
|
27-05-2011, 09:34 AM
|
|||
|
|||
|
Tak czekałem, kto pierwszy da się podpuścić desjudiemu...
TOP 100 |
|||
|
27-05-2011, 10:04 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2011 10:07 AM przez Hitch.)
|
|||
|
|||
|
W poprzednim filmie obleśna typiara obcięła sobie łechtaczkę, w tym pewnie Kiefer Sutherland obetnie se kutasa na znak pogodzenia się z nieuniknionym. Wychwalanie Triera to jak podniecanie się zgrają prymitywów, którzy brutalnie okładają się maczugami po głowach w celach religijnych.
"Oh, to takie głębooookie". IF YOU DON'T AGREE WITH ME, YOU CAN FUCK OFF. |
|||
|
27-05-2011, 10:08 AM
|
|||
|
|||
|
i tym razem zamiast gadającego lisa pojawi się gadająca lama. Tylko gdzie te roboty? I czy to Jack Bauer uratuje świat przed zagładą?
Celuloidowi Fetyszyści: Cannes super jak zawsze |
|||
|
27-05-2011, 10:09 AM
|
|||
|
|||
|
and the honorowy tytuł posiadacza najciaśniejszych gaci gooooooeeeessss toooo vast!
|
|||
|
27-05-2011, 10:17 AM
|
|||
|
|||
(27-05-2011 10:04 AM)Hitch napisał(a): Wychwalanie Triera to jak podniecanie się zgrają prymitywów, którzy brutalnie okładają się maczugami po głowach w celach religijnych.Czy uważasz z tego powodu, że jestem pretensjonalnym idiotą? Celuloidowi Fetyszyści: Cannes super jak zawsze |
|||
|
27-05-2011, 10:20 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2011 10:50 AM przez Albertino.)
|
|||
|
|||
|
Za to gierki komputerowe pokroju Mortal Kombat są takie bezpretensjonalne i cool (sorry, musiałem). Ci, którzy tak namiętnie jeżdżą po Trierze znają zazwyczaj jeden jego film na krzyż (i to najczęściej Antychrysta), więc mogą sobie wsadzić te komentarze w cztery litery.
Mnie Trier nie jara, ale zrobił dwa filmy wybitne: Przełamując fale i Dogville. Reszta lepsza lub gorsza (z przewagą tego drugiego). Niemniej wtystarczy, aby docenić jego talent. Science fiction też już raz zrobił - "Epidemię" w latach 80., więc w sumie można się spodziewać jak i tym razem podejdzie do sprawy :) W podobnych klimatach miał też debiut - myślę, że "Element zbrodni" mógłby się spodobać nawet naszemu naczelnemu poszukiwaczowi epy. |
|||
|
27-05-2011, 11:51 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2011 11:51 AM przez Hitch.)
|
|||
|
|||
|
Porównałeś właśnie Mortal Kombat, bijatykę do relaksowania się po ciężkim dniu do Triera i jego wypocin? I napisałeś dodatkowo, że MUSIAŁEŚ? Co do ch...?
Desie, nie mam cię za idiotę. Dlatego dziwi mnie też twoje uwielbienie dla Larsa. No, ale każdy ma swoje guilty pleasure. Ja od paru dni gram w nowego Mortala :) IF YOU DON'T AGREE WITH ME, YOU CAN FUCK OFF. |
|||
|
27-05-2011, 12:34 PM
|
|||
|
|||
|
Hitch widziałeś coś innego Triera oprócz Antychrysta?
Ja czekam na ten film od pierwszych wiadomości o czym będzie. Spodziewam się jak zwykle po filmach Triera emocjonalnego kopa i świetnego aktorstwa. Już w trailerze widać, że zdjęcia będą przepiękne. Nic tylko oglądać. No i oczywiście nie można nie wspomnieć o wątku z robotem, Transformery mogą się schować. ... |
|||
|
27-05-2011, 12:58 PM
|
|||
|
|||
|
Widziałem. Ale jeśli bym nie widział, co to by miało za znaczenie? Trier to napuszony, rozpieszczony, płaczliwy dupek. I taka jest jego cała filmografia.
IF YOU DON'T AGREE WITH ME, YOU CAN FUCK OFF. |
|||
|
27-05-2011, 01:36 PM
|
|||
|
|||
|
Nie widziałem, żadnego filmu Triera, ale na Melancholię się napaliłem:) Piękny zwiastun.
http://patyczak.deviantart.com/ |
|||
|
27-05-2011, 01:38 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2011 01:50 PM przez Mental.)
|
|||
|
|||
Azgaroth napisał(a):Spodziewam się jak zwykle po filmach Triera emocjonalnego kopa Von Trier i "emocjonalny kop"? Widziałem 3 jego filmy ("Przełamując fale tłuszczu mojej starej", "Tańcząc z moją starą" i "Anty-moja stara") i mogę stwierdzić, że "emocjonalny kop" w filmach Larsa sprowadza się do takiego schematu: "Jaka ona jest biedna, jaka ona jest uzdolniona, jaka ona jest ślepa - MUSISZ JEJ WSPÓŁCZUĆ, WSPÓŁCZUJ JEJ, ONA CIERPI, życie daje jej w kość, a ona jest przecież taka niepełnosprawna, taka biedna, taka ślepa". Najbardziej sucharski film Larsa to bezdyskusyjnie kaszak pt. "Tańcząc z moją starą". Laska przyjeżdża do USA, żeby zarobić pieniądze na operacje synka, który traci wzrok. Ciuła grosz do grosza, ciężko haruje, po drodze ślepnie, kocha sztuke, kocha tańczyć, śpiewać, ma kolorowe marzenia, a tu do kroćset fur beczek! skazują ją na śmierć :) Generalnie zajebista fabuła, sam bym chętnie coś takiego nakręcił, ale Lars wszystko spieprzył, bo jest europejskim leszczem-artystą od siedmiu boleści i wyszło pretensjonalne gówno WSPÓŁCZUJ JEJ, ONA ZA MILIONY CIERPI KATUSZE. Austrian School of Economics, libertarian political philosophy, state violence, guns, drug prohibition, anti-copyrights & more |
|||
|
27-05-2011, 02:49 PM
|
|||
|
|||
|
Mental jak zwykle wysmażył smutny post.
Otóż jeśli ktoś odbiera wszystko tak dosłownie, to nie dziwne, że się nie podoba. Może nie podchodzić maniera Von Triera, specyficzny klimat, czy powolne tempo (np. w Antychryście), nie można jednak odmówić mu talentu w prowadzeniu historii, ciekawych pomysłów i idealnego doboru aktorów. Przełamując fale to ciężki, ale bardzo dobry film. Idioci to kontrowersyjny eksperyment, który bardzo lubię. Tańcząc w ciemnościach to nieco pretensjonalny musical, ale za to genialną Bjork. A Antychryst ma piękne zdjęcia, dobre aktorstwo i niejednoznaczność. Jeżeli Melancholia będzie w podobnym stylu, to ja czekam. |
|||
|
27-05-2011, 02:56 PM
|
|||
|
|||
|
Trier to takie filmowe (jak i życiowe z resztą) chamidło. Prowadzi historię i operuje obrazem jak buras bez ręki skrzypcami. Rzucanie w widza obrazkami, których nikt inny by się nie podjął przez ich bezsensowną, obrzydliwą, głupią naturę to nie oryginalność. To skrajny uwiąd twórczy. Jak nakręci kiedyś scenę o Rumunce, która smaruje gównem kromkę chleba, a potem ją zjada też będziecie piać z zachwytu? Przy nim taki cienias jak Bay to istny wirtuoz.
IF YOU DON'T AGREE WITH ME, YOU CAN FUCK OFF. |
|||
|
27-05-2011, 04:36 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2011 04:38 PM przez Mental.)
|
|||
|
|||
Cytat:Mental jak zwykle wysmażył smutny post. Mental jak zwykle zasadził z całej epy i paj się popłakał. Cytat:Otóż jeśli ktoś odbiera wszystko tak dosłownie, to nie dziwne, że się nie podoba. lol, a jak inaczej odbierać takie denne badziewia jak "Przełamując fale" czy ""Tańcząc w ciemnościach"? Aby odkryć prawdziwe przesłanie tych "życiówek", trzeba się spizgać ziołem i grzybkami? Austrian School of Economics, libertarian political philosophy, state violence, guns, drug prohibition, anti-copyrights & more |
|||
|
27-05-2011, 04:54 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2011 04:54 PM przez Snappik.)
|
|||
|
|||
|
Otóż jeśli ktoś odbiera wszystko tak dosłownie, to nie dziwne, że się nie podoba.
Ja np. odebrałem odcinanie łechtaczki i walenie konia na podłodze w Antychryście dosłownie - takiego filmowego szamba z "ukrytą" interpretacją ze świecą szukać. Jakby Trier nakręcił zwracanie obiadu w 3D to krytycy też by byli zachwyceni, wszak nie można wszystkiego brać dosłownie, nie? Zastanawiam się czy czasem Trier nie robi sobie zwyczajnie jaj. Nakręcił 2-3 dobre filmy, a teraz robi kupsztale bo wie że i tak się sprzedadzą i będą DOCENIONE. W końcu to von Trier. Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu. |
|||
|
27-05-2011, 05:03 PM
|
|||
|
|||
(27-05-2011 04:36 PM)Mental napisał(a): lol, a jak inaczej odbierać takie denne badziewia jak "Przełamując fale" czy ""Tańcząc w ciemnościach"? Aby odkryć prawdziwe przesłanie tych "życiówek", trzeba się spizgać ziołem i grzybkami? co ty, z tego co o nim gdzies tam wyczytalem wystarczy tylko znac jego dokladny zyciorys, historie chorob albo w najlepszym przypadku jego genealogie :) koles robi kino, ktore rozumie tlyko on sam.. ponoc jego "dziela" odbierac trzeba przez pryzmat jego fobii, ktorych ma ponoc milion - jakie to...denne? wielki film powinien byc, no, powiedzmy, uniwersalny, a Lars kazdym filmem wystawia sobie swego rodzaju pomnik, lol. dochdzi jeszcze ta jego tania kontrowersyjnosc. rozumiem, ze naprawde moze rozumiec Hitlera, ale niech to jakos uzasadni, na jakims blogu, cokolwiek. mogl sie jakos chociaz przygotowac do swojego wystepu, bo elokwencje to on ma licealisty - belkotal i mamrotal jak uczniak przy tablicy. |
|||
|
27-05-2011, 05:09 PM
|
|||
|
|||
(27-05-2011 04:54 PM)Snappik napisał(a): Jakby Trier nakręcił zwracanie obiadu w 3D to krytycy też by byli zachwyceni, wszak nie można wszystkiego brać dosłownie, nie? Krytycy jednogłośnie nie chwalą dzieł Triera. Zwłaszcza Antychryst był odbierany bardzo skrajnie. (27-05-2011 01:38 PM)Mental napisał(a): Von Trier i "emocjonalny kop"? Widziałem 3 jego filmy ("Przełamując fale tłuszczu mojej starej", "Tańcząc z moją starą" i "Anty-moja stara") i mogę stwierdzić, że "emocjonalny kop" w filmach Larsa sprowadza się do takiego schematu: Ha widziałem te same :) Mogę się zgodzić, że w przypadku Przełamując falę i Tańcząc w ciemnościach jest jeden i ten sam schemat. To największa wada filmów Triera, fabuły jego filmów są zazwyczaj proste i dosyć przewidywalne, ale cała reszta jest świetna. Zresztą nie wiem jak można nie lubić Tańcząc w ciemnościach, tam przecież śpiewa Bjork :) ... |
|||
|
27-05-2011, 05:17 PM
|
|||
|
|||
(27-05-2011 04:36 PM)Mental napisał(a): Mental jak zwykle zasadził z całej epy i paj się popłakał.Na razie to ty zasadziłeś kolejnego posta z dupy. Skończ już z tą epą, bo rzygać się chce. Takie to dziecinne. Von Trier robi dziwne, czasem chore filmy. I co z tego? Jego prawo jako twórcy. A ty się zachowujesz jakby ci spalił ulubionego misia. Chyba jednak płaczesz, że facet ośmiela się robić robotę reżyserską po swojemu. No tragedia! Wyślij mu maila z pretensjami, pogróżkami itd. Co za lolek. |
|||
|
27-05-2011, 06:11 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2011 06:13 PM przez Mental.)
|
|||
|
|||
|
Słuchaj, paju, jak na razie nie napisałeś w tym temacie nic sensownego, poza idiotycznym stwierdzeniem, że "kto odbiera filmy Larsa von Triera dosłownie, ten nie powinien się dziwić, że mu się nie podobają".
Możesz mi z łaski swej wyjaśnić, po co to napisałeś i co ten bełkot oznacza? Jak odbierać disco polo typu "Tańcząc w ciemnościach" albo "Przełamując fale", żeby się podobało? Bo ty, jak sądzę, odbierasz je "niedosłownie"? Na czym ta zajebista "nie-dosłowność" polega? Że z jednej strony masz importowaną z kraju trzeciego świata sierotkę Marysię, cnotkę-niewydymkę, uosobienie wszelkiej dobroci i wrażliwości, a z drugiej bezduszną machinę mielącą na ziarno wszystko, co piękne, naiwne, proste i niepokalane? To jest ta mega niedosłowna zajebioza filmu Larsa? Gdyby Bozia obdarzyła mnie wrażliwością jakiegoś przecwelonego studenta kierunku humanistycznego, to może zapłakałbym na tą "genialną", iście soc-realistyczną konstrukcją fabuły, ale na szczęście mam wrażliwość kosiarki do trawy i w efekcie jedyne, czego pragnąłem, to żeby ktoś w końcu zdzielił Bjork przez łeb cegłówką i skrócił jej męczarnie. Cytat:I co z tego? Jego prawo jako twórcy A moje prawo nazwać te filmy gównianymi, co tez z radością czynię przy każdej okazji :) Austrian School of Economics, libertarian political philosophy, state violence, guns, drug prohibition, anti-copyrights & more |
|||
|
27-05-2011, 06:24 PM
|
|||
|
|||
Cytat:Gdyby Bozia obdarzyła mnie wrażliwością jakiegoś przecwelonego studenta kierunku humanistycznego Chyba trochę przesadziłeś. Też mam już po dziurki w nosie tej epy. http://patyczak.deviantart.com/ |
|||
|
27-05-2011, 06:28 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2011 06:29 PM przez majlo.)
|
|||
|
|||
|
Trailer ciekawy, nie mogę się doczekać "Melancholii". ;-)
(27-05-2011 06:24 PM)patyczak napisał(a): Też mam już po dziurki w nosie tej epy. Macie jeszcze za mało postów, żeby narzekać na epę. ;) 22.04.2011 |
|||
|
27-05-2011, 06:39 PM
|
|||
|
|||
|
No to w takim razie cofam, to co powiedziałem...
http://patyczak.deviantart.com/ |
|||
|
27-05-2011, 06:46 PM
|
|||
|
|||
(27-05-2011 06:28 PM)majlo napisał(a): Macie jeszcze za mało postów, żeby narzekać na epę. ;) To ja ponarzekam, bo mam dużo postów. Jebać epę :) ... |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

/
/