|
Sidney Lumet
|
|
15-12-2011, 06:15 PM
|
|||
|
|||
|
Sidney Lumet
Nie będę się rozpisywał, bo obejrzałem raptem pięć dzieł Sidneya, a wystarczy rzut oka na jego filmografię, by popaść w kompleksy
![]() Dodatkowo, wstyd się przyznać, za jego filmy wziąłem się dopiero, gdy umarł, więc dla mnie "kino Lumeta" to doświadczenie dosyć nowe. Ale ad rem - oto widziane filmy Mistrza: 12 gniewnych ludzi Dwunastu przysięgłych ma zadecydować o wyroku na nastolatku oskarżonym o zabicie własnego ojca. Panowie chcą szybko załatwić sprawę i iść do domu, jednak przysięgły nr 8 torpeduje te plany. Swoimi wątpliwościami zaraża pozostałych przysięgłych...nie widzę sensu dalej pisać, film chyba już wszyscy widzieli, zrecenzowano go z milion razy, cieszy się zasłużenie statusem one of the best movie evah...wymienię tylko kilka ulubionych scen: Spoiler (Click to View) Serpico - Chyba troszkę się zawiodłam, bo spodziewałem się czegoś godnego najwyższych pochwał, a otrzymałem zwyczajnie dobry film policyjny*, z tym, że dzielny bohater nie walczy z bandziorami, a skorumpowanymi kolegami. Innymi słowy-makaroniarski don Kichot. Mimo, że do tej pory w większości marudziłem, to film jednak polecam; jest dobrze napisany, świetnie nakręcony i rewelacyjnie zagrany. Jeśli ktoś spodziewa się kopniaka w twarz-może się rozczarować 7/10 Pieskie popołudnie - Al twierdzi, że właśnie Dog day afternoon był ostatnim wielkim filmem w jakim zagrał(Mental, attacked!). W każdym razie film o niezbyt udanym napadzie dwóch złodziejaszków(czyli Al i zapomniany geniusz-John Cazale) trzyma w napięciu, rozsądnie dozuje fabularne twisty, i ani na chwilę nie wpada w fałszywe tony. A finał wbija po prostu w ziemię. Ach, zachęta dla tych co nie widzieli - poza "Amoreeną" z początku w filmie nie ma absolutnie ŻADNEJ muzyki. 10/10 Network I am mad as hell, and I can't stand it anymore! Bohaterów ten film ma czterech: przechodzący kryzys wieku średniego prezenter(Peter Finch), który doświadcza ostrej depresji, padaczki oraz quasi-religijnych odpałów. Jest też jego szef-przyjaciel(William Holden), który również przechodzi kryzys wieku średniego, ale nie aż tak spektakularnie. Oprócz tego młody wilk(Robert Duvall), który przejmuję władzę nad tytułową Siecia, a także młoda, ambitna, zimna i bezwzględna su...bizneswoman. (Faye Dunaway) Niedawno wrzucałem [youtube] [/youtube] i najmocniej uderza mnie końcówka; koleś pada na ziemię, teoretycznie mógł umrzeć, a publika w siódmym niebie. Brrr. Spoiler (Click to View) Werdykt pisałem już jakiś czas temu: Cytat:Do zobaczenia tego filmu zachęciły mnie trzy nazwiska: Newman, Lumet i Mamet. I gdy go widziałem, niestety, większości wymienionych panów już nie było na świecie. Ale ad rem: Paul Newman(świetna, wyważona kreacja) gra Franka Galvina, adwokata z duuuużym problemem alkoholowym. Jego przyjaciel załatwia mu sprawę, w której łatwo i bezboleśnie można uzyskać lukratywną ugodę. W starym cyniku odzywa się jednak sumienie, i postanawia zmierzyć się z oskarżonymi na sali sądowej... Na koniec sakramentalne:"Co polecacie?" Dennis Lehane polecał "Czerwoną linię". A wy? ;) *Chociaż bardzo możliwe, że to nie film jest zły, tylko ja za smarkaty... Bo tu się buńczuczni ludzie spotykają, a nie dałny jak Ty. Forum AA |
|||
|
15-12-2011, 08:37 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Sidney Lumet
The Anderson Tapes, The Morning After, Morderstwo w Orient Expressie, Family Business, Running on Empty i jego ostatni film.
Don't play with fire, play with Mefisto... http://www.imdb.com/mymovies/list?l=27018617 |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

/
/

![[Obrazek: sidneylumet718.jpg?1302363186]](http://s3.amazonaws.com/auteurs_production/post_images/4139/sidneylumet718.jpg?1302363186)