|
TOP 10 - najbardziej znane motywy muzyczne
|
|
08-02-2007, 10:42 PM
|
|||
|
|||
|
TOP 10 - najbardziej znane motywy muzyczne
Tak mnie natchnęło żeby się zorientować jakie tematy muzyczne uważacie za te najbardziej znane i rozpoznawalne
UWAGA- nie chodzi mi tu o to, które uważacie za swoje ulubione. Podajcie po 10 typów. Moaj lista przedstawia się tak: 1. John Williams - Star Wars - Main Theme 2. Danny Elfman - Batman Theme 3. John Williams - Superman Theme 4. John Williams - Imperial March 5. John Barry - James Bond Theme 6. John Williams - Jaws Theme 7. Trevor Jones - Last Of mohicans theme 8. Bill Conti - Rocky Theme 9. Lalo Schifrin - Mission Impossible 10. Basil Poledouris - Robocop Theme Z pewnością pominąłem tu sporo klasyki i takich motywów, które są bardziej znane od niektórych z wymienionych, ale w pierwszej kolejności przychodzą mi na myśl filmy, które lubię, lub które niedawno oglądałem, no i oczywiśce te motywy, które najbardzeij zapadły mi w pamięć (niekoniecznie ulubione). Chciałbym to skonfrontować z waszym zdaniem na ten temat. |
|||
|
08-02-2007, 10:50 PM
|
|||
|
|||
|
Imperial March i Robocopa nie kojarze.. ja bym tam dal jeszcze Indiana Jones.
|
|||
|
08-02-2007, 11:10 PM
|
|||
|
|||
Phil napisał(a):Imperial March (...) nie kojarze:shock: PS. Gieferg, Twoja pierwsza szóstka jest perfekcyjna pod względem rozpoznawalności. |
|||
|
08-02-2007, 11:15 PM
|
|||
|
|||
|
Najbardziej rozpoznawalne w Polsce:
1. Star Wars 2. Mission Impossible 3. Indiana Jones 4. James Bond 5. Smerfy 6. Drużyna A 7. MacGyver 8. Szczęki 9. Rocky 10. Psychoza (prysznic) Uważam, że tak - bo tak. Copywriter do wynajęcia http://www.facebook.pl/tekstynazlecenie - polub to :) |
|||
|
09-02-2007, 12:10 AM
|
|||
|
|||
|
To głosowanie, wyniki będą liczone, więc Phil, Mierzwiak jak mozecie to podajcie 10-tke.
I nie wiem jak możesz nie kojarzyć Imperial March czyli motyw przewodni z Empire Strikes Back (czyli ta muzyczka co leci w tle jak się pojawia Vader). Podejrzewam, że co najwyżej nie kojarzysz nazwy kawałka ;) |
|||
|
09-02-2007, 12:58 AM
|
|||
|
|||
|
Dorzucę swoje propozycje:
1. Indiana Jones - Main Theme 2. Gwiezdne Wojny - Imperial March 3. Szczęki - Main Theme 4. Superman - Main Theme 5. Mission Impossible - Main Theme 6. James Bond - Main Theme 7. Dobry, Zły i Brzydki - The Ecstasy Of Gold 8. Pulp Fiction - Misirlou 9. Batman - Main Theme 10. Ojciec Chrzestny - Appollonia Kolejność przypadkowa |
|||
|
09-02-2007, 07:45 AM
|
|||
|
|||
Gieferg napisał(a):I nie wiem jak możesz nie kojarzyć Imperial March czyli motyw przewodni z Empire Strikes Back (czyli ta muzyczka co leci w tle jak się pojawia Vader). Podejrzewam, że co najwyżej nie kojarzysz nazwy kawałka ;) no jasne ;) mogles podac z jakiego filmu bym od razu wiedział ;D ps. ma ktos fragmencik tego motywu z Robocopa? |
|||
|
09-02-2007, 02:10 PM
|
|||
|
|||
|
1. Ojciec Chrzestny
2. Pulp Fiction 3. Szczęki 4. Halloween 5. Psychoza (scena z prysznicem) 6. Indiana Jones 7. Gwiezdne Wojny 8. James Bond z ostatnich: 9. Shrek 10. Brokeback Mountain And what of the children? Surely they can't be blamed for our mistakes? |
|||
|
09-02-2007, 02:17 PM
|
|||
|
|||
Cytat:2. Pulp Fictiona co to za motyw muzyczny? bo z tego filmu bardziej kojarzą mi się piosenki niż muzyka, piosenki nei wchodzą w grę w tym plebiscycie, ale ja sie na Pulp Fiction zbytnio nie znam, więc może i był tam jakiś znany motyw muzyczny, w każdym razie go nie pamiętam. Ze Shrekiem mam to samo. |
|||
|
09-02-2007, 02:18 PM
|
|||
|
|||
|
Motyw Pulp Fiction to (dla mnie) oczywiście arcysławne brzdękanie na gitarze w stylu kultury żydowskiej.
A poza tym, Karol, to ma być lista motywów OBIEKTYWNIE najbardziej znanych w społeczeństwie - a sorry, kto zna motyw z Halloween? Ja nie znam. A widziałem ten film. Kilka części. Moja rodzina na 10000% nie zna (tak jak i PF). A ze Star Wars znają na pewno. Ludzie, obiektywizm! Zastanówcie się, co NAPRAWDĘ jest znane i rozprzestrzenione. Ale do tego nie powinno się robić ankiety w ten sposób. Na forum to jednak jedna z bardzo niewielu możliwości. Copywriter do wynajęcia http://www.facebook.pl/tekstynazlecenie - polub to :) |
|||
|
09-02-2007, 02:37 PM
|
|||
|
|||
|
Właśnie takie tytuly starałem się wybierać. Jeśli jednak mamy się ograniczać do tytułów, które zna każdy przeciętny obywatel, to da się to zamknąć w pięcu pozycjach i nie więcej. (1. Gwiezdne Wojny 2. Szczęki 3. Psychoza 4. Indiana Jones 5. James Bond - i wszystko). Ja starałem się jednak pójść dalej i wybrać kilka pozycji, które mogą być znane osobom choć trochę szerzej zainteresowanym kinem :).
Halloween i Pulp Fiction nie rozpoznawalne? Przecież to dwa z tytułów, które najczęściej można pobrać jako dzwonki w tych durnych reklamach w gazetach, więc chyba Polacy muszą je znać! :D And what of the children? Surely they can't be blamed for our mistakes? |
|||
|
09-02-2007, 02:49 PM
|
|||
|
|||
hannibal napisał(a):7. Dobry, Zły i Brzydki - The Ecstasy Of GoldBez kitu bardziej niż motyw tytułowy? hannibal napisał(a):10. Ojciec Chrzestny - AppolloniaLepiej po prostu powiedzieć "Ojciec Chrzestny" i kropka. Co do Misirlou to nie jest to kawałek "directly for screen", więc nie wiem czy się liczy. |
|||
|
09-02-2007, 03:42 PM
|
|||
|
|||
ziggy89 napisał(a):hannibal napisał(a):7. Dobry, Zły i Brzydki - The Ecstasy Of GoldBez kitu bardziej niż motyw tytułowy? Jak dla mnie to ten jest bardziej rozpoznawalny. Cytat:hannibal napisał(a):10. Ojciec Chrzestny - AppolloniaLepiej po prostu powiedzieć "Ojciec Chrzestny" i kropka. W tym filmie jest wiele motywów, a mi chodziło kokretnie o ten. Cytat:Co do Misirlou to nie jest to kawałek "directly for screen", więc nie wiem czy się liczy. Skoro to motyw z filmu to oczywiście że się liczy.Proste. |
|||
|
09-02-2007, 04:19 PM
|
|||
|
|||
Karol napisał(a):Halloween i Pulp Fiction nie rozpoznawalne? PF ogólnie nie jest aż tak rozpoznawalnym filmem wśród szarych obywateli. ;) A Halloween... Weź mi zanuć ten motyw, bo serio - nie pamiętam. :) Copywriter do wynajęcia http://www.facebook.pl/tekstynazlecenie - polub to :) |
|||
|
09-02-2007, 04:47 PM
|
|||
|
|||
|
1. Star Wars - Main Theme
2. Star Wars - Imperial March 3. Titanic- Rose (każdy to rozpozna, bo w oparciu o ten kawąłek powstała piosenka Celine Dion) 4. James Bond Theme 5. Mission Impossible 6. Saint- Main theme 7. Back to the Future- Main Theme 8. Batman - Main Theme (Dany'ego E.) 9. Terminator 2- Main Theme 10. Robin Hood- Maid Marian (bo linię melodyjną łatwo skojarzyć z piosenką Bryana Adamsa) |
|||
|
09-02-2007, 05:06 PM
|
|||
|
|||
|
Star Wars
Mission: Impossible James Bond MacGyver Drużyna A Szczęki Odyseja Kosmiczna 2001 Psychoza Brokeback Mountain Kill Bill (no może nie każdy pozna, ale ja zawsze :) Ja też za nic nie wiem jak brzmi motyw z Halloween :) ... |
|||
|
09-02-2007, 05:17 PM
|
|||
|
|||
|
Ciężko tak obiektywnie wybrać, ale starałem się. :) Chyba zapomnieliście o paru motywach. ;)
1. Beverly Hills Cop (AxelF) - Harold Faltermayer 2. James Bond - John Barry 3. The Pink Panther - Henry Mancini 4. The Magnificent Seven - Elmer Bernstein 5. Star Wars - John Williams 6. The Godfather - Nino Rota 7. The Bridge On The River Kwai - Malcolm Arnold 8. Indiana Jones - John Williams 9. Chariots Of Fire - Vangelis Papathanassiou 10. Mission Impossible - Lalo Schifrin Drugą dziesiątkę bym tu chętnie dołożył. :) |
|||
|
09-02-2007, 05:17 PM
|
|||
|
|||
|
Kill Bill, Pulp Fiction, Halloween czy Robin Hood (Maid Marian) są bardziej rozpoznawalne waszym zdaniem niż motyw przewodni z Supermana, którego mało kto wymienia, a ciekawe czy jest tu ktokolwiek kto by go nie rozpoznał.
I dont think so. Z wyżej wymienionych kojarze tylko i wyłącznie tego robin hooda, choć i tak najbardziej kojarzonym Robin Hoodem, jest The Hooded Man z serialu. Cytat:Drugą dziesiątkę bym tu chętnie dołożył. to dołóż, bom ciekawy co się w niej znajdzie :) |
|||
|
09-02-2007, 05:31 PM
|
|||
|
|||
|
Proszę uprzejmie. :)
11. Bonanza - David Rose 12. Jaws - John Williams 13. Superman - John Williams 14. Twin Peaks - Angelo Badalamenti 15. Miami Vice (Crockett's Theme) - Jan Hammer 16. The Last Of The Mohicans - Trevor Jones & Randy Edelman 17. Back To The Future - Alan Silvestri 18. Das Boot - Klaus Doldinger 19. Batman - Danny Elfman 20. Robocop - Basil Poledouris Powoli układa mi się trzecia dziesiątka, ale tutaj przystopuję - za duży wybór. :) |
|||
|
09-02-2007, 05:31 PM
|
|||
|
|||
|
Twoja lista Gieferg po głębszym namyśle wymagała pewnych poprawek i zmian ;)
1. Star Wars: Main Theme 2. Star Wars: Imperial March 3. James Bond Theme 4. Mission Impossible 5. Jaws Theme 6. Psycho 7. Batman Theme 8. Superman Theme 9. Godfather 10. Rocky |
|||
|
10-02-2007, 12:25 PM
|
|||
|
|||
military napisał(a):PF ogólnie nie jest aż tak rozpoznawalnym filmem wśród szarych obywateli. ;) A Halloween... Weź mi zanuć ten motyw, bo serio - nie pamiętam. :) Prosze: :) And what of the children? Surely they can't be blamed for our mistakes? |
|||
|
11-02-2007, 04:57 PM
|
|||
|
|||
|
hm motywy muzyczne (czyli piosnki tez wchodzą w nawias tego tematu? jeżeli nie to sorki) , chciałem byc oryginalny i nie powielać poprzednich typów. Kolejnosc jest przypadkowa :)
1. Dirty Dancing 2. X Filles 3. Top Gun - Top Gun Atheme 4. Mortal Combat 5. Piraci z Karaibów Skrzynia umarlaka 6. 1492: Conquest of Paradise 7. Love Story 8. Desperado 9. 2001: Odyseja kosmiczna 10. Requiem For A Dream ,,Nawet kałuże odbijają Słońce'' |
|||
|
11-02-2007, 06:15 PM
|
|||
|
|||
Cytat:hm motywy muzyczne (czyli piosnki tez wchodzą w nawias tego tematu? jeżeli nie to sorki) ,Nie, nie wchodzą. |
|||
|
11-02-2007, 06:19 PM
|
|||
|
|||
|
1. Star Wars: Main Theme
2. Star Wars: Imperial March 3. James Bond Theme 4. Mission Impossible 5. Pulp Fiction: Pumpkin (czy jakos tak ;) ) 6. Batman Theme 7. Superman Theme 8. Godfather 9. Rocky 10. Ryk Godzilli (a co :D) kolejnosc przypadkowa oczywiscie :] |
|||
|
11-02-2007, 09:23 PM
|
|||
|
|||
Karol napisał(a):Prosze: :) Ha, widzisz, muzykę jednak znałem, ale nie wiedziałem że to motyw z Halloween... Mógłbym przysiąc, że słyszałem ją w jakimś tanim filmie karate. ;) Copywriter do wynajęcia http://www.facebook.pl/tekstynazlecenie - polub to :) |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości