|
Trey Parker & Matt Stone
|
|
17-04-2011, 07:04 PM
|
|||
|
|||
Trey Parker & Matt Stone
Mega spoko kolesie. Serial, wiadomo, najlepszy w kosmosie, ale mało przy okazji mówi się o samych twórcach prócz tego, że zaczynali od zera i że krytykują wszystko, co się rusza i na drzewo nie ucieka. Otóż ostatnio obydwaj ostro zaangażowali się w politykę (zresztą zawsze tak było, ale w sumie dopiero niedawno przestali ukrywać swoje sympatie polityczne za parawanem żartów i dowcipów i walą prosto z mostu). Zarówno Matt jak i Trey są libertarianami, wspierają Boston Tea Party, poza tym nie szczędzą komplementów pod adresem teksańskiego polityka z ramienia partii republikańskiej, także libertarianina, Rona Paula. Trey Parker jest zarejestrowanym członkiem amerykańskiej Libertarian Party, a Matt Stone podsumowuje swoje polityczne poglądy krótkim: "I hate conservatives, but I REALLY fucking hate liberals". Kto widział "Team America", ten pewnie pamięta, jak tam cudownie potraktowano lewacką awangardę Holly złożoną z ćwierćinteligenckich celebrytów :) W każdym razie jak mówię, mega spoko ludzie, widać, że należą do elitarnej grupy celebrytów, którzy nie są kompletnymi debilami przeznaczonymi na przemiał i pasze dla świń Wu w Deadwood. Poniżej fajny wywiad z nimi - o South Park, broni palnej (Stone: We grew up in Colorado, our parents have guns and we strongly believe in guns.) i oczywiście - o polityce (broń jest częścią polityki, więc w sumie to jedno i to samo): http://www.thefreelibrary.com/South+Park...0154390965 pytanie: Przy różnych okazjach określacie siebie mianem libertarian. Czy to trafny opis? Parker: Ciągle tak naprawdę nie znam odpowiedzi na to pytanie, ale sądzę, że tak - jestem libertarianinem. Stone: Myślę, że to jest najtrafniejszy opis mojej osoby i wiele z tego przechodzi do serialu. Na pytanie, czemu Hollywood jest obecnie tak zlewaczałe, odpowiadają: Parker: To bardzo proste do wytłumaczenia - ponieważ bycie liberałem jest teraz cool. Bycie liberałem jest w ogóle cool w Los Angeles, dlatego wszyscy tam są liberałami. Stone: Też uważam, że oni tam po prostu myślą, że to jest cool. Wielu z nich naprawdę wierzy w to, co robi. To nie żadna konspiracja czy spisek. Po prostu jest coś takiego w tym środowisku, że jak staniesz się gwiazdą, to z automatu stajesz się także liberałem. Lubię proste wytłumaczenia :) <ok> Austrian School of Economics, libertarian political philosophy, state violence, guns, drug prohibition, anti-copyrights & more |
|||
|
17-04-2011, 07:17 PM
|
|||
|
|||
|
To temat o polityce czy twórcach SP? Bo w pewnym momencie się pogubiłem.
|
|||
|
17-04-2011, 07:22 PM
|
|||
|
|||
|
Oczywiście, że o twórcach South Park. Początkowo chciałem wkleić jakiś link z pudelka, ale pomyślałem, że ty to zrobisz lepiej :)
Austrian School of Economics, libertarian political philosophy, state violence, guns, drug prohibition, anti-copyrights & more |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

/
/