Odpowiedz 
W Ciemności (reż. Agnieszka Holland)
06-01-2012, 11:04 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2012 11:08 AM przez Rodia.)
06-01-2012 11:04 AM
W Ciemności (reż. Agnieszka Holland)
[Obrazek: w_ciemnosci_holland.jpg]

O tym filmie w ostatnich tygodniach zrobiło się na tyle głośno, że chyba nie ma sensu, abym mówił o czym jest i jakiego tematu porusza. Kolejne medialne wydarzenie polskiego kina, a skojarzenia z rzygowinami, które wyrzucałem z siebie przy okazji premiery "Katynia" i "Bitwy Warszawskiej" są niepokojąco silne. Po raz kolejny wywiady w telewizji, wycieczki szkolne, poruszanie tych samych tematów po raz setny i prezydent na premierze. Znamy to wszyscy.

Rzecz w tym, że "W Ciemności" to - w przeciwieństwie do większości polskich produkcji - film dobry, a w pewnych aspektach nawet bardzo dobry, jakieś 10 do 15 razy lepszy od "Katynia" i 10000 do 100000000 razy lepszy od "Bitwy". To po prostu dobre kino i tyle. Na filmikach z premiery widziałem Andrzeja Wajdę i mam szczerą nadzieję, że oglądając ten film nauczył się czegoś, bo po jego ostatnim dziele zdecydowanie widać, że tego potrzebuje ;]

"W ciemności" to historia rozgrywająca się podczas II wojny światowej we Lwowie, oparta na wspomnieniach jednej z uczestniczek zdarzeń (więcej nie powiem, choć po genialnych wywiadach polskich dziennikarzy już i tak pewnie wszyscy znają zakończenie, ech) i wyreżyserowana na podstawie scenariusza napisanego przez Kanadyjczyka. Za reżyserię, jak wiadomo, odpowiada Agnieszka Holland, która w moim prywatnym mniemaniu zasłużyła sobie na o wiele większy szacunek niż cała reszta poletka wielkich polskich reżyserów.
Głównym bohaterem jest Leopold Socha grany przez zajebistego w tym filmie Roberta Więckiewicza. Zajmuje się on konserwacją lwowskich kanałów. Tak się składa, że mieszka niedaleko getta żydowskiego i podczas jednej z wypraw natrafia na Żydów, którym w razie problemów zgadza się pomóc i udzielić schronienia w kanałach - za odpowiednią opłatą. Wkrótce później Niemcy likwidują getto, a części Żydów dzięki pomocy Sochy udaje się zbiec do kanałów. Tam rozpoczyna się dla nich jakby nowe życie, nowa egzystencja, w stałym ukryciu i lęku, że ktoś ich tam odkryje. Ich jedyną nadzieją na ratunek i jedynym filarem oddzielającym od śmierci staje się Socha.

No dobrze. Film jest, jak już rzekłem, bardzo dobry. Jest obdarzony absolutnie zerową dawką zadęcia i nadymy wynikającej z ważności opisywanego tematu. Przede wszystkim Więckiewicz w tym filmie totalnie wymiata - jego rola to najlepsza kreacja w filmie, najbarwniejsza postać, a przecież rzadko się zdarza, aby tym mianem określano protagonistę filmu. Pani Agnieszka stawia w swoim dziele na absolutny, brutalny realizm i naturalizm. Autentyzm jest dla niej najważniejszy - a więc aktorzy musieli nauczyć się gwary lwowskiej, sceneria miasta i wydarzeń jest oddana z bolesnym realizmem, a wiele ujęć z ręki doskonale ilustruje chaos, stres i lęk jaki towarzyszył żydowskim uciekinierom podczas tych wydarzeń. Zresztą zdjęcia to w ogóle oddzielna, doskonała sprawa - większość akcji rozgrywa się w kanałach, a pani Holland wspaniale udało się oddać wrażenie przebywania w nich. Gra światłem i ciemnością to absolutne mistrzostwo, często jest tak ciemno, że totalnie nic nie widzimy, a czasem snop oślepiającego światła tak w nas walnie, że aż musimy zmrużyć oczy - dokładnie tak jak bohaterowie filmu. W filmie Holland ciemność jest śmiercią, światło - nadzieją, życiem, wyzwoleniem.
Największą wadą jest niestety scenariusz i to za niego ocena leci mocno w dół. Co tu dużo mówić - przez większość środkowej części właściwie niewiele się dzieje, a akcja stoi w miejscu. Jest zwyczajnie nudno. Holland bardzo skupia się na postaciach żydowskich uciekinierów, moim zdaniem za bardzo i za bardzo się na nich rozczula - ich losy właściwie nie mają większego znaczenia dla całej historii, pokazywanie ich życia i straszliwych warunków ich egzystencji staje się celem samym w sobie. A ja tego osobiście strasznie nie lubię. Z tego filmu można by spokojnie wyciąć z pół godziny i nie miałoby to znaczenia dla reszty historii. Podczas seansu nigdy nie poczułem też większego napięcia, sam nie wiem dlaczego. Są tu ze 3 sceny, które faktycznie zapadają w pamięć, ale dla mnie to trochę za mało.

Tym niemniej to jeden z najlepszych polskich filmów jakie ostatnio widziałem. I jeśli jest jakiś film, na który warto jednak wysyłać te nieszczęsne wycieczki szkolne i o którym trzeba mówić w telewizji i na którego premierę ma przychodzić prezydent - to niech to będzie ten. "W ciemności" zyskuje u mnie zresztą również za temat - Holland podjęła się bardzo ciężkiego motywu i wyszła z niego obronną ręką. Nie mam nic przeciwko, żeby tacy reżyserzy jak ona świecili triumfy w mediach, a o Wajdzie i Hoffmannie lepiej od razu zapomnieć.

7.5/10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-01-2012, 04:37 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2012 04:37 PM przez Predator895.)
06-01-2012 04:37 PM
RE: W Ciemności (reż. Agnieszka Holland)
To się wybrałem :P
[Obrazek: wciemnno.th.jpg]

Best of 2009:
1. The Road
2. Watchmen
3. Hurt Locker
4. International
5. Harry Brown
6. Public Enemies
Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-01-2012, 07:59 PM
10-01-2012 07:59 PM
No to się też wybrałam, wreszcie do odnowionego dawniej kina Warszawa we Wrocławiu, które zrobiło na mnie większe wrażenie niż sam film, ale to osobny temat.Byłam rano i tłumów nie było, ale była jedna wycieczka szkolna, więc pielgrzymki szkolne na pewno będą.W sumie zgadzam się z Rodią w ocenie filmu. jest to kawałek dobrego polskiego filmu, choć ''Lista Schindlera'' to na pewno nie jest, a okrzyknięto już ''W ciemności'' odpowiedzią na ten film, w sumie nie wiem z jakiego powodu i po co.To dwa różne filmy, mimo, że ta sama tematyka to jest przepaść między nimi i nie ma co nawet porównywać.
10-01-2012, 08:05 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2012 08:07 PM przez Karol.)
10-01-2012 08:05 PM
Cytat:choć ''Lista Schindlera'' to na pewno nie jest, a okrzyknięto już ''W ciemności'' odpowiedzią na ten film

W ogóle ostatnio każdy polski film jest odpowiedzią na coś (zwykle made in USA)...

A na film wybiorę się jutro, głównie dla zdjęć Dylewskiej bo te prezentują się naprawdę fantastycznie. No i dla Grochowskiej... ;)

And what of the children?
Surely they can't be blamed for our mistakes?

10-01-2012, 08:58 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2012 08:59 PM przez Pitero.)
10-01-2012 08:58 PM
Ja byłem wczoraj. 2 i pół godziny świetnego filmu z kreacją Więckiewicza, która powinna mu otworzyć drzwi do Hollywood. Sposób mówienia, mimika... Zresztą wszyscy aktorzy zagrali bardzo dobrze, nawet taki Marcin Bosak. Genialne zdjęcia, scenariusz, reżyseria, po prostu wszystko. Poruszający film godny Oscara, którego filmowi i Holland bardzo życzę, a nie okrzyczanemu "Rozstaniu". 9/10
11-01-2012, 08:44 PM
11-01-2012 08:44 PM
ciekawe czy w TCK'u bedzie jak bedzie to sie wybiore :)

http://www.sonr.prv.pl
13-01-2012, 09:37 PM
13-01-2012 09:37 PM
Faktycznie nie jest to Pianista, nie ma ani tego artyzmu, ani tych emocji.

Mimo to film jest naprawdę bardzo dobry. Daje sporo do myślenia, sam holocaust zostaje na drugim planie, kamera skupia się na "życiu" w kanałach i przemianie głównego bohatera - swoją drogą Więckiewicz zagrał świetnie (ale rolę życia ma jeszcze raczej przed sobą).
Jest trochę podobieństwa do "Kanału" Wajdy, jedna scena nawet otwarcie do niego nawiązuje.
I tu jest dla mnie największa wada - ukazanie ludzi próbujących przetrwać w takich warunkach. Niby ktoś czasem traci nerwy, ktoś się załamie, ale mimo to przeszli te 14 miesięcy zaskakująco lekko. W "Kanale" bohaterowie musieli przejść pod dwoma dzielnicami Warszawy, a bardzo szybko zaczęli padać wycieńczeni, wpadać w obłęd, panikę... wyglądało to jak droga przez piekło i ta wizja wydawała mi się bardziej realistyczna. Kiedy dowódcy udało się w końcu wyjść z tuneli podziemia, albo kiedy Stokrotka patrzyła przez kraty, kontrast z światem na powierzchni był szokujący. Tutaj tego mi brakowało.

Po drugie, część scen została chyba zbyt lekko pokazana... niektóre ujęcia robiły odpowiednie wrażenie, inne przyjąłem trochę nazbyt obojętnie.

Montaż i zdjęcia miejscami wyglądają jak w amerykańskim wysokobudżetowym filmie, a miejscami jak w typowo polskim.

Scenariusz można by też trochę doszlifować.

Mimo to naprawdę warto wybrać się do kina, do nazwania go wybitnym trochę zabrakło, ale to i tak jeden z najlepszych polskich filmów ostatnich lat.
Tematyka w sam raz do wygrania Oscara, albo chociaż nominacji, kto wie, może tym razem się uda.
No i żeby trochę błysnął na europejskich festiwalach... za parę miesięcy ma być film Wajdy o Wałęsie, znowu Więckiewicz w głównej roli, może uda mu się wkręcić w jakieś drugo/trzecioplanowe role w większych zachodnich produkcjach.
8/10

Ps. Ostatnio niezłe polskie filmy wychodzą. Listy do M, W Ciemności, niedługo Róża i Rzeź...
13-01-2012, 10:53 PM
13-01-2012 10:53 PM
Rzeź to jest tak polski film jak Pianista albo Autor Widmo :P
14-01-2012, 07:43 PM
14-01-2012 07:43 PM
Oj tam, ale jest polski reżyser. :P
15-01-2012, 05:11 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-01-2012 05:11 AM przez Rodia.)
15-01-2012 05:11 AM
To licz jeszcze Chinatown i Dziecko Rosemary jako polskie filmy :P

Ach, jak by to było wtedy pięknie...
15-01-2012, 01:23 PM
15-01-2012 01:23 PM
(13-01-2012 10:53 PM)Rodia napisał(a):  Rzeź to jest tak polski film jak Pianista albo Autor Widmo :P

śmiej sie, wczoraj w Multikinie widzialam jakas reklame promujacą "Noc z polskim kinem" i tam obok jakis Sal samobojcow i innych shitow byla wlasnie "Rzez" wymieniona" :P Az sie zbulwersowalam ;)

15-01-2012, 07:02 PM
15-01-2012 07:02 PM
Rozalia nie bulwersuj się, bo film (zapewne też z Twoich pieniędzy) współfinansował PISF ;)

- Valkyrie - 7/10
- Shame - 8/10
- Like Crazy - 7+/10
- Mission: Impossible - Ghost Protocol - 6/10
- Immortals - 7/10
15-01-2012, 07:15 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-01-2012 07:21 PM przez Predator895.)
15-01-2012 07:15 PM
Bardzo dobry, jeden z najlepszych jak nie najlepszy Polski film. Zdjęcia i aktorstwo klejnot, Więckiewicz i aktor odgrywający rolę Mundka skradli ten film. Obowiązkowe BD w tym roku :P
8+/10

Best of 2009:
1. The Road
2. Watchmen
3. Hurt Locker
4. International
5. Harry Brown
6. Public Enemies
16-01-2012, 01:02 PM
16-01-2012 01:02 PM
(15-01-2012 07:02 PM)Perfik napisał(a):  Rozalia nie bulwersuj się, bo film (zapewne też z Twoich pieniędzy) współfinansował PISF ;)

No jesli tak, to luz. To nawet sie ciesze, ze moje pieniadze poszly na "Rzeż", a nie na cos innego ;)
18-01-2012, 01:14 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2012 01:16 AM przez leMur.)
18-01-2012 01:14 AM
Zgadzam się z wieloma tezami z recenzji "W Ciemności" Rodii. Przede wszystkim: film jest zdecydowanie za długi i rzeczywiście - jest w nim mnóstwo scen kompletnie niepotrzebnych. Nadmiernie rozwijane są nudne wątki kanałowe, kosztem rzeczywiście interesujących losów Poldka i jego żony - to duży błąd, przez który cierpi zarówno scenariusz, jak i strona wizualna filmu, który można określić jako ciemny niczem dupa. Jest też trochę niepotrzebnych wątków, choćby
Byłby to świetny film, gdyby mniejszy nacisk położony został na Żydów siedzących w kanałach, a większy na losy Poldka. No, ale i tak jest dobrze, a jeśli przypomnę sobie ból mózgu, jakiego doznałem podczas seansu "Bitwy Warszawskiej" - jest bardzo dobrze.
18-01-2012, 08:17 PM
18-01-2012 08:17 PM
Film Holland znalazł się na skróconej liście zagranicznych kandydatów do Oscara:
http://www.awardsdaily.com/2012/01/9-for...for-oscar/

TOP 100
18-01-2012, 08:51 PM
18-01-2012 08:51 PM
Hm, może coś będzie z tą nominacją. Na razie pewniakami są "A Separation" i "Pina".

May the Force be with You!
22-01-2012, 02:49 PM
22-01-2012 02:49 PM
Jak obstawiacie dostanie Oskara? Moim zdaniem chyba nie, ale zależy jakie będą mieć kryteria oceny jakimi będą się kierować.
A pamiętacie może film "Dzieci Ireny Sendlerowej"?

Mariol, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Jan 2012.
22-01-2012, 04:51 PM
22-01-2012 04:51 PM
Jeśli nie "W ciemności" to tylko faworyt "Rozstanie". Nie byłbym oburzony, gdyby wygrał, poza tym byłby to pierwszy oscar dla polskiego filmu w tej kategorii. Więckiewicz też zasłużył na nominację, ale to byłoby niemałe zaskoczenie jakby ją dostał.
22-01-2012, 06:43 PM
22-01-2012 06:43 PM
Cytat:Więckiewicz też zasłużył na nominację, ale to byłoby niemałe zaskoczenie jakby ją dostał.
Mówisz o nominacji do Oscara? To nie byłoby zaskoczenie - to jest po prostu niemożliwe, nie wiem czy regulamin zabrania, ale tak się nie stanie.
22-01-2012, 06:54 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2012 06:54 PM przez Albertino.)
22-01-2012 06:54 PM
Nie zabrania, ale nie wiadomo czy go nasi w ogóle wystawili (raczej wątpliwe). Więckiewicz nie jest w Stanach w ogóle znany, więc szanse małe.
22-01-2012, 06:56 PM
22-01-2012 06:56 PM
Oscary, to nie Emmy, tu się aktorów do wyścigu nie wystawia.

- Valkyrie - 7/10
- Shame - 8/10
- Like Crazy - 7+/10
- Immortals - 7/10
22-01-2012, 07:04 PM
22-01-2012 07:04 PM
Ale jesteś tego pewny? Z tego co mi wiadomo, to proponuje się Akademii kategorie, w których zdaniem producenta/dystrybutora (niepotrzebne skreślić) film zasługuje na nominację ('for your consideration'). Dla przykładu: bracia Weinstein chcieli, aby Winslet była drugoplanowa w "Lektorze", to tak też się stało. Akademia raczej nie miała nic do tego.
22-01-2012, 07:09 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2012 07:11 PM przez Perfik.)
22-01-2012 07:09 PM
Tak, jestem pewien. Studia wybierają sobie tylko filmy, czy konkretne role i pakują kasę w ich promocję w magazynach w stylu Variety, dopisując "for your consideration". Rzadko się zdarza, żeby aktor bez takiej kampanii otrzymał nominację. Ostatnio chyba w przypadku Maggie Gyllenhaal.

(22-01-2012 07:04 PM)Albertino napisał(a):  bracia Weinstein chcieli, aby Winslet była drugoplanowa w "Lektorze", to tak też się stało. Akademia raczej nie miała nic do tego.

Tę rolę reklamowano jako drugoplanową, a nominację i Oscara dostała jednak za pierwszy plan.

- Valkyrie - 7/10
- Shame - 8/10
- Like Crazy - 7+/10
- Immortals - 7/10
22-01-2012, 07:28 PM
22-01-2012 07:28 PM
Akademia lubi zaskakiwać nominując nagle kogoś kogo byśmy się nigdy nie spodziewali, zwłaszcza właśnie wśród aktorów zagranicznych. Np. Catalina Sandino Moreno w "Marii łaski pełnej".
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości