Odpowiedz 
Wielki Szu
06-09-2009, 09:17 AM
06-09-2009 09:17 AM
Wielki Szu
Wielki Szu - rodzime "Żądło" ? Niekoniecznie, nie mniej film świetny. Historia szulera, który po wyjściu z więzienia ogrywa pewnego prywaciarza na sporą sumę pieniędzy. Uciekając przed wściekłym przegranym Wielki Szu poznaje młodego kierowcę Jurka i powoli zaczyna wprowadzać go w swój świat.

Jak już napisałem film jest świetny. Historia, dialogi, aktorstwo i ścieżka dźwiękowa są naprawdę na wysokim poziomie. Świetny Nowicki, Pieczyński oraz Niemczyk.
Bardzo dobre są sceny "nauki" w których stary mistrz pokazuje młokosowi o co chodzi w pokerze.

No i ten klimat lat 80 w Polsce. Coś kapitalnego :)

Polecam 8/10

Top 11:
Reservoir Dogs, Fight Club, Godfather, Forrest Gump, Seven, Pianist, Platoon, Blade Runner, Raiders of the Lost Ark, Psy, Drive
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-09-2009, 03:15 PM
06-09-2009 03:15 PM

Miałem okazję obejrzeć ten film po latach i przyznam, że zrobił na mnie wrażenie. Mistrz jest faktycznie mistrzem, klimat jest w każdym zdaniu no i dialogi oraz "złote myśli" mistrza to perełki.

Ostatnio widziane:
The brave one 7/10
Sex story 5/10
44 minuty 5/10
The Town 9/10
Avengers 7/10
09-02-2010, 09:35 PM
09-02-2010 09:35 PM

Wielki Szu obejrzyj "dom gry" - lepszy od żądła i wiekiego szu razem wziętych, szkoda tylko że aktorstwo nie jest najwyższych lotów....
Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-02-2010, 04:35 PM
10-02-2010 04:35 PM

Znakomity film, do którego z miłą chęcią wracam.. Świetnie skonstruowana intryga, znakomicie odegrana przez Nowickiego. Film ukazuje do czego może doprowadzić hazard - tutaj wielki szacun dla Andrzeja Pieczyńskiego, który fantastycznie wcielił się w rolę Jurka.

Dobra w tym filmie była też scena, kiedy Szu mówi do Jurka: "Graliśmy uczciwie: ja oszukiwałem, ty oszukiwałeś – wygrał lepszy."

http://www.isfilm.pl/
14-02-2010, 07:52 PM
14-02-2010 07:52 PM

isfilm napisał(a):"Graliśmy uczciwie: ja oszukiwałem, ty oszukiwałeś – wygrał lepszy."

to wariancja na temat tego co było w Żądle: "to co mam mu powiedzieć, że skuteczniej oszukiwał niż ja"? :)

obie sceny rewelacyjne:)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości